Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Putovanja

09. 09. 2017. 10:25   >>  09:48

Najlepše građevine širom sveta: Sedam arhitektonskih čuda inspirisanih prirodom

Od bajkovitog Lotosovog hrama do spiralnog Heliks mosta, otkrivamo vam povezanost čoveka i prirode pretočenu u predivna arhitektonska čuda.

Arhitekte su uvek bile inspirisane prirodom, a dokazi njenog uticaja se mogu posmatrati tokom vekova, od simbola prirode u drevnoj grčkoj i rimskoj arhitekturi do radova Frenka Lojda Rajta u XX veku.

Pratite nas i na Viberu!

Od indijskog Lotosovog hrama do Heliks mosta u Singapuru, otkrivamo vam vezu čoveka s prirodom u sledećim građevinama:

1. Nacionalni stadion u Pekingu (Kina)

Ovaj stadion je osmislila švajcarska firma Herzog&de Meuron za Olimpijske igre 2008. godine, a i pre završetka izgradnje, lokalno stanovništvo mu je dalo nadimak Ptičje gnezdo.

Unutrašnjost, krov i stepenište su osmišljeni u obliku posude i integrisani su u strukturu prostorne mreže, koja je ukrašena preklapajućim čeličnim podupiračima. Prostor između njih je popunjen prozirnim membranama, baš poput praznina u ptičjim gnezdima.

Na ovom stadionu se održavaju koncerti i drugi posebni događaji, a Nacionalni stadion Peking će 2022. godine biti domaćin zimskih Olimpijskih igara.

2. Lotosov hram, Nju Delhi (Indija)

Inspirisan oblikom cveta lotosa, arhitekta Fariborz Sahba je osmislio 27 samostalnih mermernih latica raspoređenih u grupama od tri latice. Materijal za izgradnju latica je stigao sa planine Penteli u Grčkoj, iz istog mesta kao i za izgradnju Partenona.

Vrata hrama su zvanično otvorena 1986. godine, a centralna sala može da primi 2.500 ljudi.

3. Atomijum, Brisel (Belgija)

Ova zgrada je prvobitno izgrađena za Svetsku izložbu 1958. godine ili Espo 85. Atomijum je visok 102 metra i karakterišu ga devet međusobno povezanih sfera od nerđajućeg čelika koje su povezane tako da formiraju oblik jednog molekula kristala gvožđa uveličanog 165 milijardi puta. Danas se u unutrašnjosti nalazi muzej i nekoliko privremenih eksponata.

4. Most Heliks (Singapur)

Ovaj most povezuje poznati hotel i tržni centar sa Muzejem umetnosti i nauke i baštama u zalivu. Inspiracija za dizajn mosta je bila dvostruki heliks DNK: cevaste strukture od nerđajućeg čelika povezuju dve različite spirale sa palubom mosta.

5. Sagrada Familia, Barselona (Španija)

I dok je Antoni Gaudi tokom celog svog rada bio inspirisan verom, priroda je inspirisala ovu nedovršenu rimokatoličku crkvu, koja prikazuje odnos između čovečanstva, prirode i religije.

Svako ko uđe u ovu građevinu oseća se kao da je ušao u ogromnu šumu, baš kao što je Gaudi i nameravao.

6. Kubne kuće, Roterdam (Holandija)

Uprkos svim teškim uglovima i ravnim linijama, arhitektu Pjeta Bloma je zapravo inspirisala šuma kad je pravio nacrt za holandske kuće 1977. godine.

Svaka žuta kocka se nalazi pod uglom od 45 stepeni i postavljena je na šestrostrani stub predstavljajući drvo. Iako kocke i dalje imaju funkciju privatnih kuća, radoznali turisti mogu da obiđu njihovu unutrašnjost.

7. Tajpej 101 , Tajpej (Kina)

Kad se otvorio 2004. godine, ovaj neboder koji ima 101 sprat i nalazi se na visini od 510 metara, bio je u to vreme najviša zgrada na svetu.

Poznati arhitekta C. Y. Lee ga je osmislio kao stablo bambusa. Postoji sveukupno osam segmenata koji se sastoje od osam spratova (osam je srećan broj u kineskoj kulturi), koji oponašaju segmente biljke kao i azijske pagode.

Izvor: nationalgeographic.rs

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari