Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životni prostor

06. 08. 2017. 10:04   >>  16:55

Sedam jednostavnih trikova da rashladite kuću

Meteorolozi predviđaju paklene vrućine narednih dana, pa će vam ovi saveti kako da rashladite stan biti veoma korisni.

1. U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh da ulazi u dom, a ugrejani će da izlazi. Ipak, tokom "tropskih" vrućinama bolje je da ne otvarate prozore sve dok ne padne mrak, već da stan u potpunosti zamračite.

2. Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha osigurajte i plafonskim ili običnim ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će da pomogne hladnom vazduhu da se bolje rasprši.

Pratite nas i na Viberu!

3. Ako nemate klimu - improvizujte je tako što ćete ispred ventilatora da stavite posudu sa ledom ili sa hladnom vodom koja će da ubrza hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu.

4. Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu, pa je leti bolje da ih u potpunosti isključite. Tako ćete da izbegnete nepotrebno grejanje prostora, a takođe ćete da uštedite na računima za struju.

5. Tokom vrućina nemojte bespotrebno da zagrevate vazduh paljenjem svetla u stanu, a izbegavajte i da koristite šporet. Uživajte u svežem voću i povrću, kao i u sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko toplote.

6. Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete da smanjite za oko 5°C. Za zamračivanje će pored roletni ili zavesa da posluže ibeli venecijaneri - svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grejači su monitori i televizori, pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamenite štedljivim - kod sijalice se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.

7. Leti su lan i svila bolji od pamuka. Koristite lanenu posteljinu koja je duplo hladnija od pamučne. Možete da pokušate da premestite dušek na pod, gde je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućava da diše.

Vezani video

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari