Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Životni prostor

28. 02. 2018. 16:00   >>  13:29

Grejete, ali u domu vam je i dalje hladno! Evo saveta koji će vam pomoći da preživite ledeni talas!

Kako je ledeni talas dočekao Srbiju, mnogi se brinu kako da ugreju svoj dom. Bilo da to činite centralnim grejanjem ili onim na drva/plin, nudimo vam nekoliko saveta kako da u vašem stanu uvek bude toplo, a istovremeno i sveže.

Ulazna vrata

Na ulazna vrata u dom postavite drveni prag (lepkom, nikako bušiti pod). Ako pak ne želite da na ovaj način izolujete ulazna vrata, umesto drvenog praga sa donje strana vrata postavite čvrstu metalnu ili plastičnu traku koja se može kupiti u prodavnicama na meru. Ako vam se vrata otvaraju prema hladnom hodniku ili direktno napolje, ispred postavite zavesu od teškog i gustog materijala, koja će ublažiti nagli nalet veće količine hladnog vazduha.

Prekrijte stakla na prozorima

Nabavite ploče stiropora debljine dva do tri centimetra, izrežite ih precizno skalpelom tako da stiropor može lako ući između okvira prozora. 

Reorganizacija nameštaja u stanu

Pomerite nameštaj od hladnih spoljašnjih zidova i smestite ga u blizini izvora toplote, poput kamina ili radijatora. Ali ne tako blizu da ne biste blokirali strujanje toplog vazduha.

Radijatori ne smeu biti zaklonjeni zavesama i nameštajem. Sušenjem odeće na radijatoru praktično prekidate grijanje. 

Tepih

Tepih zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Tepih će vam pomoći da duže zadržite telesnu toplotu bez obzira na to jesu li na podu pločice, beton, parket ili laminat. To se naročito odnosi na stanove na višim spratovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplotu kao što to čini zemlja stanovima smeštenima u prizemlju.

Nabavite grejalicu

Stavite pokretnu grijalicu u prostoriju u kojoj se vaša porodica najčešće okuplja, poput dnevne sobe, i smanjite temperaturu peći. Ostatak prostorija biće malo hladniji, ali vama će biti dovoljno toplo ako se odevate slojevito i nosite čarape i papuče.

Roletne i zavese

Noću spuštajte roletne i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak toplote. Roletne mogu smanjiti gubitak toplote i za 10 odsto. Ako se tokom zimskog perioda pojavi sunce, raširite zavese i roletne na prozorima kako bi sunčevi zraci ušli unutra i zagrejali stakla na prozorima, piše avaz.ba.

Svež vazduh

Redovno provetravajte prostorije, ali ne duže od 10 minuta. Na taj način će se sačuvati toplota akumulirana u zidovima i nameštaju te će nakon provetravanja prostor uskoro biti topao kao i ranije. 

Gubitak toplote

Tokom zime nije dobro ostaviti prozor otvoren na „kant“. Na taj način se samo hlade oni zidovi uz prozor, pa se mogu pojaviti i gljivice zbog kondenziranja vlage iz zraka na hladnim površinama. Ispravno je dva do tri puta dnevno širom otvoriti prozore na 2 do 3 minuta, što je dovoljno da se zrak brzo promeni, a da se pri tome ne ohlade podovi i zidovi.

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari