Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Porodica

20. 12. 2017. 16:00   >>  09:23

Snovi su ključ dečje duše: Zašto bi trebalo da svoju decu svaki dan pitate šta su sanjali?

Najčešće se pojavljuje voda, koja simboliše konflikt između poverenja i kontrole roditelja.

Ako vam vaše dete prepričava snove, a vi na to samo odmahnete rukom i zaboravljate ih istog trenutka, pravite veliku grešku. Jer, stručnjaci kažu da su dečji snovi ključ njihove duše, pa je dužnost roditelja da svakog dana najmlađe pitaju šta su sanjali. Psiholozi su zaključili da su to najčešće slike vode, što simbolizuje konflikt između poverenja i kontrole, kao i scene spasavanja, koje se prevode kao briga o rastanku sa porodicom. Ako se dete u snu penje, onda znači da napreduje u nečemu, a ukoliko pada, želi da bude samostalnije. San o oronuloj kući je vapaj za porodičnom srećom i toplinom. Dok spavaju, oni često proživljavaju ono što još nisu u stanju da ostvare ili prihvate u stvarnom životu, pa je važno da oslušnete u kom pravcu to ide.

Istraživanje sprovedeno u SAD je pokazalo da u svakom drugom dečjem snu glavne uloge igraju životinje i likovi iz mašte. Šta to govori o njihovom unutrašnjem svetu?
Ako se bore sa zmajem ili nekom drugom opasnom nemani, zapravo imaju konflikt sa sopstvenim osećanjima. Ako sanjaju domaće životinje, to znači da im je potrebno više pažnje i nežnosti.

Tokom detinjstva se menja sadržaj snova, tvrdi dr Keli Balkeli, američki dečji psiholog. Između treće i četvrte godine mališani najčešće sanjaju jedno biće, uglavnom životinju i radnja je kratka. Petogodišnjaci imaju složenije i maštovitije snove, dok oni od sedam do devet godina sebe često sanjaju u ulozi superjunaka ili filmskih zvezda.

Izvor: Novosti

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari