Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Porodica

27. 07. 2017. 10:41   >>  11:47

Najmoćnije vaspitne poruke

Donosimo vam poruke koje mogu da “upale” uvek, kada komunikacija sa decom zapne.

Pravila uspešne komunikacije jedan od najvećih ispita doživljavaju u “sudaru” s decom. Deca su ranjiva, ne poznaju mnoge aspekte komunikacije, koji se nama podrazumevaju.

Pratite nas i na Viberu!

Poruke koje mogu da “upale” uvek, kada komunikacija sa decom zapne:

1. Iskažite osećanja, nije teško reći “volim te najviše”. Iako vaša deca sigurno znaju i osećaju da su voljena, ne ustručavajte se da to i kažete. U vezi s tim, preporučujemo sjajnu knjižicu koja će vam dati “101 ideju kako da pokažete deci da ih volite”, za slučaj da vam ponestane

2. Volim te, ali… Ako želite detetu da skrenete pažnju recite mu neku pozitivnu poruku, pa onda ono na šta mu skrenete pažnju – volim te najviše, i uvek ću te voleti, ali želim da znaš da je ovo što si uradio ružno… Cilj ovakve poruke je da dete shvati da kritikujući njegovo ponašanje ne znači da kritikujete njega kao osobu. Ipak, ne preterujte, jer ako uz svaku izjavu ljubavi vežete ono “ali” dete neće verovati da ste iskreni!

3. Priznajte grešku, niko nije savršen. Iako vaše dete vama najviše veruje, nemojte ni zbog sebe ni zbog njegovih budućih grešaka da mu dajete sliku da ste savršeni i bezgrešni. Priznajte da ste pogrešili, i pričajte o tome, i ono samo će moći lakše da prihvati i proanalizira svoje greške.

4. Zagrljaj. Možete pričati šta god hoćete, ako vas telo odaje, neverbalne poruke – gestovi lica, stav, odaju vas više nego što mislite. Stanite nekad i ako dete ima napad besa na primer, umesto pridika mnogo je bolje da ga ponekad samo snažno – zagrlite!

5. Pustite ih da izraze osećanja. Bez obzira što vama dečiji plač ili ljutnja smeta, shvatite da i deca imaju podjednako pravo da izražavaju svoja osećanja. Štaviše, njima je teže, jer nisu još naučila da svojim osećanjima vladaju. Zato pustite dete da izražava osećanja a i da ih prepozna. Ako se dete ljuti oko vaše zabrane, recite mu slobodno da razumete što se ljuti, ali da vi ne možete promeniti svoju odluku. Takođe, kad dete padne nek plače ako mu se plače, a vi probajte da ga smirite i da pokažete interesovanje za njegova osećanja.

Sve ostale važne poruke pročitajte na sajtu Mamin svet.

0 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari