Velikan francuskog filma Alen Delon spavao je sa 1000 žena: Život su mu obeležile afere i skandali

Alen Delon, čuveni francuski glumac, jedan od najvećih zavodnika velikog platna, buntovnik sa pariskih ulica nedavno je napunio 86 godina. Igrao je u stotinak filmova, 30 je producirao, a kažu da je spavao sa 1000 žena.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Ovaj šarmantni francuski glumac se pojavio na filmu 1957. godine, a ubrzo se dokazao kao jedan od najatraktivnijih i najambicioznijih mladih francuskih glumaca. Prvu zapaženiju ulogu Delon tumači u kriminalističkom filmu "U zenitu sunca", a svetsku slavu stiče 1960. ulogom u filmu "Roko i njegova braća". Nedugo zatim počinje da glumi i u Holivudu.

Tretirali su ga kao zamenu za Džejmsa Dina

Poređenje sa Džejmsom Dinom, nakon prerane smrti najblistavije holivudske zvezde, bilo je krajnje laskavo priznanje. Ipak, ove dve glumačke legende su se razlikovale u jednoj stvari: Delon je bio zvezda koja se neće brzo ugasiti.

Još jedno, u prvi mah neočekivano poređenje, pratilo je Alena Delona u svetu filma. Bilo je to takođe laskavo očekivanje medija da će Delon biti muška verzija Brižit Bardo, šta god to značilo kada se ode malo dalje od privlačnog novinskog naslova.

Kada se čitava priča o zlatnim godinama slave Alena Delona sagleda iz današnje perspektive, on jeste bio ikona stila prepoznatljiva po nonšalanciji, klasičan muškarac u deceniji ekstravagantnih hipika, glumac bliži svetu uličara, biznismena i kriminalaca nego intelektualnoj eliti i umetničkim krugovima.

Bio je dete razvedenih roditelja, često su ga izbacivali iz škole zbog problematičnog ponašanja, a čak je u mladosti završio u zatvoru. Radio je kao konobar, portir, mesar i raznosač novina, ali je završio i kao dobrovoljac u francuskoj vojsci, koja ga je poslala na ratište u Indokinu.

On je ovo bogato životno iskustvo, koje je stekao pre dvadesete godine, mogao da implementira u svet glume i filma i tu se snašao izuzetno dobro.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

U centru više skandala

Krajem 1968. Delon se našao u središtu velikog skandala oko ubistva njegovog telohranitelja, kada priznaje veze sa podzemljem, ali je ipak bio oslobođen krivice. Afera nije naudila njegovoj karijeri, čak su uloge u kriminalističkim filmovima, u kojima je od tada sve češće igrao, imale za publiku pečat verodostojnosti i time su im bili zanimljiviji.

Dobar izgled, neodoljiva harizma i misterioznost njegovog privatnog života definisali su Alena Delona kao zrelog glumca koji je prerastao imidž buntovnika bez razloga. Postao je institucija u svetu filma i dao nam je lekciju da samo oni koji ultimativno odbiju da budu išta drugo nego to što jesu krče svoj put do uspeha.

.

Izvor: stil