“Moja će ljubav da učini što medicina ne može”, ovim rečima je Nadica Blažić započela svoju životnu priču…

„Majka sam troje dece, najmlađe dete mi je najposebnije. Medicina je etiketirala da je sa posebnim potrebama a svako je dete sa istim potrebama. Kada se Marina rodila, kod mnogih lekara ona je bila izazov, potreba da nešto utvrde, zabeleže, da prvi put operišu, rekonstruišu, a malo je njih gledalo u Marinu kao u dete koje bi u tom procesu sigurno trpelo velike bolove a sve je rizično i nikad nije rađeno. I tako je krenula naša borba. Ono što je problem u Srbiji je što ne postoji multidisciplinarni pristup lečenja nego sam tokom njenog odrastsanja stalno morala da biram šta je sada prioritet: psiha, kosti, vid, sluh, kičma, noge…”

Nadica je mislila da će kada iz malog sela dođe u Beograd, za Marinu biti mesta u nekom udruženju, ali kaže da je svuda bila nepripadajuća i da se nigde se nije uklapala.

“Rekla sam, zašto mi ne bismo imali udruženje bez prepreka i barijera i tako je nastala Plava školjka”.

Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom postoji 13 godina pod upraviteljstvom Nadice Blažić, idejnog tvorca. Dugogodišnjom upornom rehabilitacijom i negom, Nadica i Marina su na neverovatan način pobedile prirodu u Banji Koviljači, jedinoj specijalističkoj banji koja ima program i stručno osoblje za oporavak dece koja su rođena sa raznim smetnjama u razvoju.

Upravo zato je, pre dve godine, Nadica Blažić pokrenula akciju prikupljanja sredstava za gradnju kuće u blizini specijalne bolnice u Banji Koviljači, koja će biti dom za 25 porodica čiji članovi treba da borave u bolnici zbog rehabilitacije, ali su zbog starosne dobi izgubili pravo na banjsko lečenje koje finansira država. Za tri godine Udruženje je sakupilo sredstva da napravi montažnu kuću od 140 kvadrata i da je stavi pod krov.

Iako se Nadica i Tamara Grujić poznaju godinama i pokušavale su ranije da ostvare saradnju, san se konačno obistinio ove jeseni, kada je Tamarina ekipa uz pomoć pet jakih lokalnih građevinskih firmi i mnogo volontera montažnu kuću renovirala u pravi funkcionalni dom za 25 porodica.

Osim ozbiljnih građevinskih radova, gledaoci će se upoznati sa tokom rehabilitacije koju ova deca prolaze, kao i svih stručnih lica koja o deci vode računa uključujući i nutricioniste i fitoterapeute, kao i blagodeti terapija koje će se organizovati na planini Gučevo u neposrednoj blizini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.