"Moje detinjstvo je bilo obeleženo plakanjem i moljenjem 'TATA, SAMO NEMOJ DANAS DA SE NAPIJEŠ": Ispovest žene koja je bila sama protiv cele porodice

Svako ima pravo na srećno detinjstvo. Makar bi tako trebalo da bude. Ipak ukoliko odrastete u porodici gde je jedan od roditelja alkoholičar ili se suočava sa nekom drugom vrstom zavisnosti, velika verovatnoća je da će vam detinjstvo biti drugačije i da ćete možda i više nego obično morati da se trudite da zapamtite lepe trenutke.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Gošća emisije "150 minuta" bila je Milica Stevanović, a njena prva spoznaja da joj je otac alkoholičar desila se prilično rano.

"Najupečatljiviji momenat, najbolniji, bio je pre sedme godine, kada se tata toliko napio da se srušio na pod kada je došao kući. Prvi osećaj je bio strah da će umreti, ali kada sam videla da je pijan, imala sam osećaj postiđenosti. Jedan ogroman stid što svog oca vidim u takvoj situaciji", priseća se Milica.

Problem je takođe bio što niko na Miličinog oca nije gledao kao na alkoholičara.

"On nije bio sposoban da ode ni na jedan rođendan, ni na jednu slavu, ili u goste, a da se ne napije toliko. Ili da ode sa prijateljima posle posla i da to bude jedna čašica. On nije pio svakog dana, to je ono što je mene zbunjivalo. Da je pio svakog dana, onda bi on bio pijanac i alkoholičar. Ali, pošto je pio svakog trećeg-petog dana, onda nije. Stalno sam zbog toga ulazila u konflikte sa porodicom, jer sam govorila da on ima problema sa alkoholom", govori Milica i dodaje:

"Moje detinjstvo je obeleženo plakanjem i moljenjem 'Molim te, tata, samo nemoj danas da se napiješ' ako idemo na neko slavlje. I svaki put se napio, jer ti ljudi ne mogu da se zaustave na jednoj ili dve čašice".

Tek kada je počela da odlazi na psihoterapiju, sa 20 i kusur godina, Milica je mogla da shvati razloge i okidače koji su njenog oca vodili u alkoholizam.

Posledice nesrećnog detinjstva uticale su na obrasce ponašanja oko izbora partnera ili generalno ophođenja prema muškarcima. Milica je godinama u braku sa muškarcem, koji ni kap alkohola nikada nije okusio, i sa kojim ima dvoje dece.

Gostujući u “150 minuta”, Milica je takođe podelila i ne tako prijatne momente iz svog braka, jer su njeni obrasci ponašanja iz detinjstva i te kako uticali na njen život kasnije, jer nije bilo lako osloboditi se neprijatnih sećanja iz detinjstva…