Tri horoskopska znaka koja NAJVIŠE LAŽU, prema mišljenju astrologa
Laganje ne mora uvek da predstavlja lošu nameru, već se često povezuje s načinom razmišljanja, komunikacijom i emocionalnim reakcijama.
21.12.2025. 13:30
Minja Bogdanovski iz Kraljeva je najpoznatija srpska food blogerka koja piše o hrani. Njen blog „Minjina kuhinjica“ proglašen je za najbolji na Web festu 2009. godine, a dve godine kasnije i za najbolji personalni sajt.
09.03.2014.|07:52
Toliko o nagradama. Sad malo o Minji. Minja je žena koja, pod A, razbija stereotip da su kuvarice bucmaste i flekave. Ova zgodna četrdesetogodišnjakinja je mama troje dece, Filipa (18), Davida (12) i Viktoije (8), doterana i nasmejanja. Pod B, Minja je je primer da možete postati uspešni uz malo truda i mnogo mašte. Ona je inspiracija i početnicima i velemajstorima u kuvanju.
A sve je počelo pre sedam godina kada je, na nagovor prijateljica sa foruma „Hobi grafika“, pokrenula blog da bi svi njeni recepti bili na jednom mestu. Počelo je od drugarica, a ostalo je istorija. Inače, Minja je završila tekstilnu školu i želja joj je bila da upiše tekstilni i modni dizajn. Zbog finansija je odustala i počela da radi.
Prve korake u kuhinji napravila sam sa nekih 13 godina, kada sam mami, koja je trebalo da se vrati s puta, napravila vanilice za koje je rekla da lepše nije jela.I kasnije, u srednjoj školi, pravljenje kolača je bio moj hobi. Sa nekih 20 godina sam otišla u Beč gde sam čuvala troje mališana i po potrebi im kuvala. Ne tako često, ali ipak jesam. Oni su zvanično moji prvi zamorčići, što se tiče moje kuhinje. Ozbiljnije kuvanje je krenulo sa udajom, kao i kod većine žena jer je mamina kuhinja do tada bila neprikosnovena.
Danas Minja ima druge „zamorčiće“ koji su joj najveći kritičari.
- Deca su mi glavni degustatori i kada spremam hranu, vodim računa da bude po njihovom ukusu. Kada treba nešto da spremim, prvo pitam ukućane da li imaju neku želju, a onda prelistam stare kuvare, časopise, pogledam na domaćim i stranim blogovima koji se bave hranom, a volim da pogledam kulinarske tv emisije gde uvek mogu nešto novo da naučim.
Kao i sva deca i Minjina vole da “prčkaju” po kuhinji. Neko je zadužen za mešenje, neko za cegere.
- Ćerkica, kada joj to školske obaveze dozvole, voli da je sa mnom u kuhinji. Sada, kada ima već 8 godina voli da zamesi testo, da nešto promeša, uroluje meso, obavezno ona maže palačinke, a i učestvuje u dekoraciji torti. Sve što želi, ja joj dopustim i nije bitno ako će brašno biti tamo i gde ne treba. Sinovi se priključe tako što postave sto ili kasnije raskrče, kao i kada treba otići po neku namirnicu koja je “baš tog trenutka nestala”, tako da i je i njihova pomoć velika.
Otvorena za nove recepte i kulinarske inovacije, Minja je otvorena i po pitanju podele na “muške i ženske” poslove.
Lepo je kada muškarac zna da kuva i ja bih volela da moji momci imaju veću želju da nauče da kuvaju i iskreno se nadam da će se ona s godinama pojačati.
Osim toga, Minja smatra i da nema žene ili muškarca koji ne znaju da kuvaju. Sve je, kaže, pitanje želje.
Potrebna je samo dobra volja i verujem da vremenom sve može da se nauči. Na kuvanje ne treba gledati kao na neku obavezu, već na neku vrstu zabave u kuhinji. Desi se svakom da nekada nije raspoložen da kuva, pa onda to i nemojte raditi taj dan. Ako vam mogućnosti to dozvoljavaju, izađite negde nešto da pojedete, a onda sutradan obradujte ukućane ručkom koji vole.
A ručak koji njeni ukućani vole i koji im rado sprema, može da vam bude ideja za, na primer, današnju, nedeljnu, trpezu:
Jedan od naših omiljenijih ručkova je supa ili čorba, rolovana piletina sa grilovanim povrćem (brokoli, karfiol i šargarepa), salata od sezonskog povrća i na kraju neki desert sa čokoladom.
Vaša tajna je...
Da na mom blogu nema tajni, od recepata do sastojaka.
Kuvanje je...
Umetnost koja je sve više u modi.
A evo i recepta za rolovanu piletinu. Prijatno.
Potrebno je:
- 400 g pilećeg belog mesa
- 2 kašičice senfa
- biljni suvi začin
- 8 koluta šunke
- 100 g rendanog kačkavalja
- 4-8 šnita slanine (zavisi od veličina)
- rastegljiva folija
Meso izlupati kuhinjskim tučkom, zatim ga staviti na rastegljivu foliju. Premazati senfom, začiniti, staviti šunku i izrendani kačkavalj. Uz pomoć folije urolati meso, a zatim i uviti u istu foliju posebno vodeći računa da su krajevi dobro zatvoreni. Meso staviti u ključalu vodu i kuvati 15 minuta. Nakon tog vremena izvaditi meso iz vode zatim skinuti foliju. Meso uviti sa slaninom i po potrebi osigurati čačkalicama. U tiganju na 2-3 minuta propržiti piletinu sa svih strana. Izvaditi čačkalice i servirati.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.