Toliko o nagradama. Sad malo o Minji. Minja je žena koja, pod A, razbija stereotip da su kuvarice bucmaste i flekave. Ova zgodna četrdesetogodišnjakinja je mama troje dece, Filipa (18), Davida (12) i Viktoije (8), doterana i nasmejanja. Pod B, Minja je je primer da možete postati uspešni uz malo truda i mnogo mašte. Ona je inspiracija i početnicima i velemajstorima u kuvanju.

A sve je počelo pre sedam godina kada je, na nagovor prijateljica sa foruma „Hobi grafika“, pokrenula blog da bi svi njeni recepti bili na jednom mestu. Počelo je od drugarica, a ostalo je istorija. Inače, Minja je završila tekstilnu školu i želja joj je bila da upiše tekstilni i modni dizajn. Zbog finansija je odustala i počela da radi.

Prve korake u kuhinji napravila sam sa nekih 13 godina, kada sam mami, koja je trebalo da se vrati s puta, napravila vanilice za koje je rekla da lepše nije jela.I kasnije, u srednjoj školi, pravljenje kolača je bio moj hobi. Sa nekih 20 godina sam otišla u Beč gde sam čuvala troje mališana i po potrebi im kuvala. Ne tako često, ali ipak jesam. Oni su zvanično moji prvi zamorčići, što se tiče moje kuhinje. Ozbiljnije kuvanje je krenulo sa udajom, kao i kod većine žena jer je mamina kuhinja do tada bila neprikosnovena.

Danas Minja ima druge „zamorčiće“ koji su joj najveći kritičari.

- Deca su mi glavni degustatori i kada spremam hranu, vodim računa da bude po njihovom ukusu. Kada treba nešto da spremim, prvo pitam ukućane da li imaju neku želju, a onda prelistam stare kuvare, časopise, pogledam na domaćim i stranim blogovima koji se bave hranom, a volim da pogledam kulinarske tv emisije gde uvek mogu nešto novo da naučim.

Kao i sva deca i Minjina vole da “prčkaju” po kuhinji. Neko je zadužen za mešenje, neko za cegere.

- Ćerkica, kada joj to školske obaveze dozvole, voli da je sa mnom u kuhinji. Sada, kada ima već 8 godina voli da zamesi testo, da nešto promeša, uroluje meso, obavezno ona maže palačinke, a i učestvuje u dekoraciji torti. Sve što želi, ja joj dopustim i nije bitno ako će brašno biti tamo i gde ne treba. Sinovi se priključe tako što postave sto ili kasnije raskrče, kao i kada treba otići po neku namirnicu koja je “baš tog trenutka nestala”, tako da i je i njihova pomoć velika.

Otvorena za nove recepte i kulinarske inovacije, Minja je otvorena i po pitanju podele na “muške i ženske” poslove.

Lepo je kada muškarac zna da kuva i ja bih volela da moji momci imaju veću želju da nauče da kuvaju i iskreno se nadam da će se ona s godinama pojačati.

Osim toga, Minja smatra i da nema žene ili muškarca koji ne znaju da kuvaju. Sve je, kaže, pitanje želje.

Potrebna je samo dobra volja i verujem da vremenom sve može da se nauči. Na kuvanje ne treba gledati kao na neku obavezu, već na neku vrstu zabave u kuhinji. Desi se svakom da nekada nije raspoložen da kuva, pa onda to i nemojte raditi taj dan. Ako vam mogućnosti to dozvoljavaju, izađite negde nešto da pojedete, a onda sutradan obradujte ukućane ručkom koji vole.

A ručak koji njeni ukućani vole i koji im rado sprema, može da vam bude ideja za, na primer, današnju, nedeljnu, trpezu:

Jedan od naših omiljenijih ručkova je supa ili čorba, rolovana piletina sa grilovanim povrćem (brokoli, karfiol i šargarepa), salata od sezonskog povrća i na kraju neki desert sa čokoladom.

Vaša tajna je...

Da na mom blogu nema tajni, od recepata do sastojaka.

Kuvanje je...

Umetnost koja je sve više u modi.

A evo i recepta za rolovanu piletinu. Prijatno.

Potrebno je:

- 400 g pilećeg belog mesa

- 2 kašičice senfa

- biljni suvi začin

- 8 koluta šunke

- 100 g rendanog kačkavalja

- 4-8 šnita slanine (zavisi od veličina)

- rastegljiva folija

Meso izlupati kuhinjskim tučkom, zatim ga staviti na rastegljivu foliju. Premazati senfom, začiniti, staviti šunku i izrendani kačkavalj. Uz pomoć folije urolati meso, a zatim i uviti u istu foliju posebno vodeći računa da su krajevi dobro zatvoreni. Meso staviti u ključalu vodu i kuvati 15 minuta. Nakon tog vremena izvaditi meso iz vode zatim skinuti foliju. Meso uviti sa slaninom i po potrebi osigurati čačkalicama. U tiganju na 2-3 minuta propržiti piletinu sa svih strana. Izvaditi čačkalice i servirati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.