Malo poznati detalji iz života Nikole Tesle tokom studija u Gracu

Verovatno već znate gotovo sve o Nikoli Tesli, ali da li Vam je poznato kako je započela njegova neverovatna karijera?⁠

Nikola Tesla, foto: Herbert Barraud/Hulton Archive/Getty Images
Nikola Tesla, foto: Herbert Barraud/Hulton Archive/Getty Images
.

Nakon mature, Nikola Tesla je dve godine, od 1875. do 1877. godine, pohađao Tehničku visoku školu u Gracu (današnji Tehnički univerzitet u Gracu), koja je u to vreme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i severne Italije. ⁠

Tu je Tesla od početka izuzetno marljivo učio, svakodnevno od 3 časa ujutru do 23 časa uveče. Spavao je veoma malo, svega četiri sata dnevno i sve slobodno vreme provodio u učenju. Čitao je sve što mu dođe pod ruku - 100 tomova Volterovih spisa, na primer.

- Pročitao sam mnogo knjiga, a sa 24 godine sam mnoge znao i napamet. Posebno Geteovog Fausta - pisao je Tesla godinama kasnije o sebi iz tog perioda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BUĐENJE GENIJA!?⁠MALO POZNATI ŽIVOT NIKOLE TESLE U GRACU ⁠ ? Verovatno već znate gotovo sve o Nikoli Tesli, ali da li Vam je poznato kako je započela njegova neverovatna karijera?⁠ ⁠ ? Nakon mature, Nikola Tesla je dve godine (od 1875. do 1877. godine) pohađao Tehničku visoku školu u Gracu (današnji Tehnički univerzitet u Gracu), koja je u to vreme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i severne Italije. ⁠ ⁠ ? Tu je Tesla od početka izuzetno marljivo učio, svakodnevno od 3 časa ujutru do 23 časa uveče. Cenio je svoje profesore iz Graca, a oni su ubrzo uočili njegovu genijalnost.⁠ ⁠ ⚡Odlučujuću promenu u Teslinom životu predstavlja manja rasprava sa profesorom Pešlom koja se ticala načina funkcionisanja nove gram-mašine. Profesor Pešl je iz Pariza dobio mašinu jednosmerne struje, koju je koristio u jednoj vežbi 1877. godine: uz pomoć četkica mašine, koja je korišćena poput motora, nastalo je kovitlanje iskri i glasni zvuci. ⁠ ⁠ ?️ Tesla je primetio da motor može da se koristi i bez četkica. Profesor Pešl je odgovorio: "Gospodin Tesla će postići velike stvari, ali to sigurno ne. To bi bilo kao da se sila koja deluje pravolinijski, poput gravitacije, pretvori u kružno/krivolinijski delujuću silu. To bi se moglo uporediti sa perpetuum mobile - nemogućom idejom."⁠ ⁠ ? Iako je Tesla isprva bio zadivljen autoritetom profesora, više ga nije napuštala misao da za ovaj problem mora postojati rešenje. Tesla je inače položio predmet tehničke fizike ocenom "odličan".⁠ ⁠ ? @tugraz1811⁠ ⁠ #nikolatesla #genije #naucnik #dannauke #dannauke2020⁠ ⁠ #austrijskikulturniforum #iz_van_tradicije⁠ ⁠#austriacultureinternational #austrijausrbiji

Објава коју дели Austrijski kulturni forum (@austrijskikulturniforum) дана

.

Cenio je svoje profesore iz Graca, a oni su ubrzo uočili njegovu genijalnost.⁠ Još tada ga je zainteresovala mogućnost primene naizmenične struje.

Odlučujuću promenu u Teslinom životu predstavlja manja rasprava sa profesorom Pešlom koja se ticala načina funkcionisanja nove gram-mašine. Profesor Pešl je iz Pariza dobio mašinu jednosmerne struje, koju je koristio u jednoj vežbi 1877. godine - uz pomoć četkica mašine, koja je korišćena poput motora, nastalo je kovitlanje iskri i glasni zvuci. ⁠

Tesla je primetio da motor može da se koristi i bez četkica.

- Gospodin Tesla će postići velike stvari, ali to sigurno ne. To bi bilo kao da se sila koja deluje pravolinijski, poput gravitacije, pretvori u kružno/krivolinijski delujuću silu. To bi se moglo uporediti sa perpetuum mobile - nemogućom idejom - odgovorio je profesor Peši.

Iako je Tesla isprva bio zadivljen autoritetom profesora, više ga nije napuštala misao da za ovaj problem mora postojati rešenje.

Tesla je inače položio predmet tehničke fizike ocenom "odličan".⁠

Izvor: istorijskizabavnik / Tekst je urađen u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Beograd.