Maja je STJUARDESA NA JAHTAMA već 9 godina: Minimalna plata je 2.000 EVRA; Gosti su milioneri, NISU BAHATI, došli su samo da uživaju

Za stjuardese u avionima znamo, ali da li ste znali da postoje stjuardese na jahtama i brodovima. Kako izgleda rad na jednoj luksuznoj jahti i koje su mane i prednosti? O ovom neobičnom poslu pričali smo u emisiji "150 minuta" sa Majom Ćeranić Bučanin, koja već godinama radi kao stjuardesa na luksuznim jahtama.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Kada kažem da sam stjuardesa, prvo pitanje koje dobijam od okoline jeste 'u kojoj avio-kompaniji'. Moram da objašnjavam da nije avio-kompanija u pitanju, već jahte. Posao stjuardesa u avionu i na brodovima se razlikuje. Mi moramo da održavamo jahte na zavidnom nivou, da budemo uslužni prema gostima tokom njihovog boravka, i naravno da malo uživamo kada za to imamo vremena", objašnjava ova stjuardesa.

Maja ističe da tokom letnje sezone ume da bude naporno i da radni dan traje i do 16-17 sati.

Budući da je Maja rodom iz Tivta, za posao stjuardese na brodovima i jahtama zna odavno i više je rasprostranjen nego u Srbiji.

Ovim poslom je počela da se bavi kao studentkinja, misleći da će se na tom radnom mestu zadržati mesec-dva, ali stjuardesa na jahtama je već devet godina. Nedavno je čak otvorila i agenciju za edukaciju stjuardesa.

Prema Majinim rečima, početna plata na jahti je 2.000 evra, a kako bi se napredovalo i došlo do mesta "prve stjuardese" potrebne su brojni kursevi, i samim tim će i zarada biti veća.

Pored dobre plate, rad na jahti pruža i stalan smeštaj i manje rashoda, pa je ovaj posao idealan za one koji imaju cilj da skupljaju novac za pokretanje sopstvenog biznisa.

Koliko se radi tokom godine, da li se radi samo tokom letnje sezone, šta stjuardese rade tokom zime, i kako izgleda jedan njihov radni dan, Maja je objasnila detaljnije u prilogu koji sledi: