Dok u inostranstvu KOŠTAJU VIŠE OD 1.000 evra, u Nišu služe i U HUMANITARNE SVRHE! Ona pravi art dolls figure koje kriju različite sudbine

Da li ste znali da se u Nišu prave lutke koje imaju svoju životnu priču, izražavajući osećanja pa čak i karakterne osobine? Njihova kreatorka je Milica Štrbo koja jedina u Srbiji pravi takozvane "art dolls" figure koje su u svetu vrlo popularne.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Do sada je izradila stotinu "art dolls" figura i iza svake se krije određena simbolika. U početku je osećala bojazan, sve dok nije dobila "vetar u leđa" od vrlo istaknutih umetnica iz Rusije i Izralea. Danas se može pohvaliti decenijskom karijerom u ovom pravcu umetnosti.

Njene lutke se vajaju i svaka je unikatna. Za jednu je potrebno oko 10 dana izrade, i uz svaku ide opis njene ličnosti.

Milica čak voli da pravi i figure svojih prijatelja, dok narudžbine ne prihvata, uz objašnjenje da njene lutke nastaju isključivo iz ličnog nadahnuća.

Interesatno je da ovakve lutke u inostranstvu vrede i više od 1.000 evra, dok na našim prostorima, pogotovo u Nišu, služe i u humanitarne svrhe.

Ne samo da oduševljavaju Nišlije, Miličine lutke otišle su čak do Barselone, gde su osvojile Međunarodni art doll festival.