Najbolji matematičar na svetu ima poruku za vas!

Na 56. Matematičkoj olimpijadi u gradu Čiang Maj na Tajlandu, Kikinđanin Aleksa Konstantinov, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je zlatnu medalju. Takmičenje je trajalo dva dana, a među 577 učesnika iz 104 zemlje sa cele planete, Aleksa Konstantinov je bio najbolji.

.

Pred odlazak na Olimpijadu Aleksa je pitao profesora šta je potrebno da bi upisao najprestižniji fakultet za matematiku u Bostonu – MIT. Odgovor je bio: “Zlatna medalja”.

I u Srbiju se vratio sa zlatom.

Za PRVA.RS Aleksa kaže:

-Prijatno je znati da si u vrhu u bilo kojoj oblasti, Lepo je da dugogodisnji trud bude nagrađen na ovaj način. Takmičenje je bilo veliko, najveće na svetu iz matematike. Mala trema je postojala, ali je nestala po dobijanu zadataka.

Matematiku mnogi doživljavaju kao bauk. Ali, Aleksa je primer da nije. Ljubav prema matišu datira još iz osnovne škole, iz kikindskog "Svetog Save”, odakle je krenuo Aleksin put do Tajlanda.

Moja mama često me podseća na citat "Tajna uspeha je da od rada napraviš uživanje" i to važi i za moj uspeh.

A da li nekad izgubiš motivaciju? Da li ti si čini da se ne isplati?

Postoje trenuci kada ne mogu da rešim neke stvari, ali to je samo privremeno tako da ne dozvolim sebi da zbog toga izgubim motivaciju. Verujem da će se naporan rad jednog dana isplatiti.

Aleksa uima dobre ocene i iz drugih predmeta. Ipak, priznaje da ga ne interesuju svi podjednako. Između vežbanja i škole, ima vremena i za svoju ekipu.

Pored matematike, vodim jednostavan život. Živim u domu učenika gde sam svakodnevno okružen drugarima. U slobodno vreme najviše volim da igram košarku, vozim bicikl i izlazim. Kad god imam priliku, odem da gledam neku košarkašku utakmicu. Muziku slušam svaki dan, dok učim, odmaram se...

Voli Čolu, Tomu Zdravkovića i Miroslava Ilića, a “Jadnici” Igoovi su mu omiljeno štivo. Šarmantan osmeh je možda deo jednačine pamet + x = ljubav?

-Pamet mi pomaže oko mnogih stvari, pa tako i oko nalaženja ljubavi (smeh).