Njihov život sa vitiligom: nazivali su je "kravom" i "zebrom", danas gazi svetske modne piste

Danas je Svetski dan obolelih od vitiliga, autoimune bolesti koja podrazumeva gubitak pigmenta, odnosno boje na pojedinim delovima kože: Najčešće se javlja na šakama, stopalima, čelu, pazušnim jamama i preponskim prevojima, a izuzetno retko može da bude zahvaćena i cela površina kože. Uzrok nastanka nije dovoljno poznat. Imaju ga mnoge svetske zvezde. Neke su preživele pravu torturu u detinjstvu, neke su se hrabro izborile i ostale svoje, uprkos nerazumevanju sredine. Predstavljamo vam ljude koji dostojanstveno podnose bolest i osvajaju svet.

.

Majkl Džekson je, obolevši od vitiliga, odlučo da ga prikrije najekstremnijom metodom - tako što je depigmentisao celu površinu kože, pa je zbog toga morao da se strogo krije od sunca. Krajem maja prošle godine pojavile su se fotografije manekenke sa vitiligom i uzburkale javnost:

Šantel Braun Jang dospela je do finalnog izbora za američkog top modela Tajre Benks, uprkos ozbiljnom oštećenju kože zvanom vitiligo. Poreklom je iz Toronta i kožna bolest joj je diagnostikovana sa četiri godine. Kao malu, deca u školi zvala su je "zebra" i "krava" zbog belih fleka po inače crnoj koži.

- Neki ljudi imaju belu, neki crnu kožu - ja imam kožu obe vrste. Što sam starija to mi je teže da se nosim sa uvredama dece, koja sa godinama postaju sve okrutnija. Ipak, uprkos tome što sam autsajder, želim da pokažem da svako može da prati svoje snove uprkos manama i preprekama – rekla je Šantel.

Ipak, zahvaljujući prirodnoj lepoti, ova devojka iz Toronta već gospodari pistama. Snimila je jedan spot, a fotografisao ju je čak i jedan od najboljih modnih fotografa Mark Najt, koji je sarađivao sa najboljim manekenkama sveta, od Kejt Mos do Karli Klos.

Ona je sebe opisala kao manekenku koja otvoreno priča o vitiligu, a na Instagramu ima više od 100 000pratilaca.

Nedavno je pozvana u svoju srednju školu da priča o diskriminaciji koju je pretrpela tamo zbog svoje kože.

Možda niste znali, ali i ove zvezde imaju vitiligo:

Izvor: Vikipedija, 24sata, Mirror