Zavisnost, HIV i ulica: 15 godina od smrti princeze roka

Jedna od najuticajnijih žena jugoslavenske muzičke scene umrla je na klinici za zarazne bolesti krajem 2002. godine

.

Margita Stefanović, arhitekta po struci, važila je za jednog od najtalentovanijih klasičnih pijanista i bila je u klasi zajedno sa Ivom Pogorelićem. Pridružila se bendu Milana Mladenovića tada pod nazivom "Katarina Druga" 1982. godine kao stalni član. Grupa dve godine kasnije menja ime u "Ekatarina Velika".

Pored pesama koje je komponavala za bend, sama ili u saradnji s Mladenovićem, Margita je nastavila da komponuje muziku za pozorište, među kojima za predstave "Klasni neprijatelj", "Tri sestre", "S one strane duge" i "Majka hrabrost".

Gostovala je na albumima mnogih jugoslovenskih grupa kao što su "Van Gog", "Babe" ili "Bejbi Kejt" a imala je i ulogu u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta". U filmu se pojavljuje i "EKV" s pesmom "Tattoo".

Smrću Mladenovića 5. novembra 1994. godine bend prestaje da postoji ali je čuvena Magi sa nekoliko muzičara osnovala bend "Kurajberi" koji je izvodio obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima.

Godinu kasnije nastaje grupa "EQV" sa Vladimirom Stojićem. Margita Stefanović izdaje CD sa pesmom "Ti si sav moj bol" od "Ekatarine Velike". Od tada se sve manje pojavljuje u javnosti i njena muzička aktivnost slabi.

Njeno poslednje muzičko delo je muzika za predstavu "Kaput mrtvog čoveka" Hajdane Baletić.

Talent, harizma, lepota i ekstravagancija četiri su reči koje je najbolje opisuju. Nadimak “crna princeza” dobila je zbog duge crne kose. Bila je školovana pijanistkinja, koja je maturirala kao jedna od najtalentovanijih pijanistkinja i dobila poziv na studije u Moskvi.

Rok muzikom počela je da se bavi nakon što je upoznala Milana Mladenovića 1982. godine. Kultni bend, osim fantastičnim pesmama, dobar deo popularnosti dugovao je Margiti Stefanović, koja je pomerala granice muzike i umetnosti.

Njena majka nije želela da Magi ode u Rusiju pa je ostala u Beogradu i upisala Arhitektonski fakultet, na kojem je diplomirala iste godine kad je upoznala Mladenovića.

– U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog neke psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim područjima umetnosti i života – rekla je jednom.

U EKVje ostala do Mladenovićeve smrti 1994. godine.

Sve njene uspehe godinama je gušila borba sa teškom zavisnošću, koja je postala još intenzivnija kada joj je preminuo otac sredinom devedesetih. U borbi za život prodala je porodični stan i kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju, u nastojanju da u potpunosti promeni način života i reši se zavisnosti od narkotika.

Nakon neuspeha, povukla je još nekoliko pogrešnih poteza koji su je doveli na samo dno. Prodala je sve što je imala i postala beskućnica. Dom joj je postala napuštena garaža, pa sklonište za beskućnike, sve do 18. septembra 2002. godine kada je napustila ovaj svet.

Njenu sahranu platio je Atelje 212.

Aleksandar Ilić u svojoj je knjizi, šest godina kasnije, objavio da je bila zaražena HIV virusom kao posledicom intravenoznog korišćenja droga.

– Žao mi je što ne živimo u nekoj drugačijoj, zdravijoj zemlji, što svi zajedno nismo malo zdraviji, realniji, prizemniji pa da neke stvari drugačije funkcionišu, da se drugačije definišu – rekla je.

Margita Stefanović je poslednje godine života provela u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a preminula je u beogradskoj Infektivnoj klinici.

Uzrok smrti nije zvanično saopšten, ali se pretpostavlja da je umrla od posledica dugogodišnjeg konzumiranja narkotika.

Pored Milana Mladenovića i Margite Stefanović, član kultne rok grupe na našim prostorima bio je basista Bojan Pečar koji je preminuo u Londonu od srčanog udara, 13. oktobra 1998. godini u 37. godini.

.

Izvor: Express.hr, Srpskacafe, CrnaGora.me