Želite da budete fit? Onda izbegavajte ove namirnice pre 10 sati ujutru!

Nauka i doručak često su kontradiktorni. S jedne strane, prehrambena industrija učinila je doručak najvažnijim obrokom dana uprkos činjenici da njegovo preskakanje zapravo nema loše posledice. S druge strane, kvalitetan doručak može da poboljša vaše raspoloženje i na mnoge druge načine pozitivno utiče na vas. Izgleda da je trik u tome da znate šta bi trebalo da jedete, a šta ne za doručak.

Želite da budete fit?, foto: Depositphotos/agneskantaruk
Želite da budete fit?, foto: Depositphotos/agneskantaruk
.

Imajući to u vidu, portal "Bright Side" izdvojio je namirnice koje ne bi trebalo da konzumirate pre 10 sati ujutru.

Tost s maslacem

Za razliku od onoga što većina misli, doručak ne mora nužno da bude obrok bez masnoća. Trik je pronaći pravu vrstu masnoća. Maslac sadrži masnoću koja vam pomaže da preradite vitamine, ali sadrži i previše zasićenih masti, što može da nanese štetu vašem srcu, ali i da podstakne gojenje.

Umesto toga: Namažite maslac od kikirikija preko tosta. Jedna studija otkrila je da kikiriki i čisti maslac od kikirikija mogu da pomognu u smanjivanju osećaja gladi tokom dana jer povećavaju proizvodnju peptida YY, hormona koji reguliše glad. Upravo zato su odličan odabir za doručak.

Kupovne kombinacije žitarica

Iako vrlo praktične, najpopularnije kupovne žitarice za doručak sadrže ogromnu količinu šećera koji s vremenom može da prouzrokuje nakupljanje masnoća u stomaku.

Umesto toga: Jedite domaću ovsenu kašu bez dodavanja šećera koja sadrži zdravu količinu vlakana i gotovo zanemarivu količinu šećera. Smanjenje unosa šećera ujutru može vam pomoći da izbegnete osećaj umora u podne.

Gotove palačinke i vafli

Većina zaleđenih, polugotovih palačinki, vafla i sličnih biskvitnih kolačića sadrži rafinisane ugljene hidrate. To nije nužno loše, ali rafinisani ugljeni hidrati mogu da podstaknu iznenadne napade osećaja gladi tokom dana. Takvi proizvodi takođe sadrže malo vlakana i puno trans masti koje su štetne za vaše zdravlje.

Umesto toga: Napravite ih kod kuće i koristite integralno brašno.

Jogurt s niskim procentom masti (light jogurt)

Nemasni jogurt postao je široko dostupna alternativa za doručak. Nažalost, često sadrži mnogo dodatih šećera i malo proteina. Studije su takođe pokazale da punomasni jogurt zapravo pomaže u gubitku kilograma. Konzumiranje proteina ujutru može vam pomoći da tokom dana manje osećate glad, a upravo punomasni jogurti sadrže proteine.

Umesto toga: Odaberite punomasni jogurt bez šećera.

Gotovi ceđeni sokovi

Većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šečera kao i gazirani sokovi, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak ili konzumaciju uopšte. Takođe, ne sadrže gotovo nimalo vlakana.

Umesto toga: Redovno jedite voće. Ono je odličan način da aktivirate probavni sistem ujutru i pripremite ga za veći unos kalorija u kasnijim obrocima, piše Index.hr.