Zdravstene prednosti kestenja: Jačaju imunitet, krvne sudove, čuvaju kosti

Pečeno kestenje miriše ulicama u toku jeseni i podseća nas na topli dom i detinjstvo. Osim toga, ovi orašasti plodovi su pravi dar prirode - zdravi i hranljivi.

Foto: Castanea/Shutterstock
Foto: Castanea/Shutterstock
.

Kestenje sadrži malo masti i uglavnom sadrži složene ugljene hidrate. To naravno nikako ne znači da je manje zdrava hrana od, na primer, oraha ili lešnika.

Izvor vlakana

Samo 10 pečenih kestena obezbediće vam 17% dnevne doze vlakana koji su neophodni za zdravu probavu.Vlakna koja se nalaze u biljnoj hrani poput orašastih plodova utiču na snižavanje nivoa LDL (ili „lošeg“) holesterola i doprinose održavanju telesne težine.

Stabilan izvor energije

Pošto sadrži složene ugljene hidrate, naše telo ih polako vari, što mu obezbeđuje stavilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složenim ugljenim hidratima ne remeti nivo šećera u krvi, tačnije smanjuje potencijalne skokove insulina.

Jača imuni sistem, krvne sudove i kosti

Osim složenih ugljenih hidrata, kesten sadrži vitamin C koji doprinosi jačanju imunološkog sistema, ali i krvnih sudova, formiranju hrskavice, mišića… Štiti ćelije od oksidativnog stresa i pomaže u apsorpciji i skladištenju gvožđa.

Kesten sadrži i bakar, koji ima važnu ulogu u očuvanju krvnih sudova, nerava, imunološkog sistema i kostiju. Deset pečenih kestena obezbeđuje 21% preporučene dnevne potrebe za ovim mineralom, piše Srbija danas.