Tri horoskopska znaka koja NAJVIŠE LAŽU, prema mišljenju astrologa
Laganje ne mora uvek da predstavlja lošu nameru, već se često povezuje s načinom razmišljanja, komunikacijom i emocionalnim reakcijama.
21.12.2025. 13:30
Poznata je i kao Hejeva dijeta. Evo šta ona podrazumeva...
12.03.2015.|13:39
Kako je nastala
Hejeva dijeta nosi ime po doktoru Viljemu Hauardu Heju koji je živeo u dva veka, tačnije od 1866. do 1940. godine kada je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Iako je bio uspešan hirurg, u svojim ranim četrdesetim godinama, morao je da prestane sa radom jer mu je zdravlje drastično bilo narušeno: patio je od problema sa srcem, krvnim pritiskom, bubrezima i njegove kolege mu nisu davale previše šansi da će preživeti. Dr Hej je svoj zdravstveni problem sagledao iz više uglova i odvažio se na neizvesnu avanturu - promenu ishrane u cilju izlečenja bolesti.
Prvo je sagledao dotadašnji svakodnevni jelovnik: kod kuće, svaki Hejev obrok je sadržao meso ili neki drugi koncentrovani oblik proteina, najčešće kombinovanog sa belim hlebom ili krompirom. Ovakav obrok je opisao kao „osnovna hrana na američkom stolu“. Obrok je završavao pecivom i dve do tri šolje kafe sa šećerom i mlekom. Hejev način ishrane nije bio neuobičajen. Meso i krompir su dugo bili sastavni deo tradicionalnog američkog obroka. Može se još i dodati da su Amerikanci početkom 1800-tih imali običaj da jedu velike obroke. Povećena težina se smatrala znakom uspeha. Ovakvo viđenje ishrane je počelo da se menja tokom veka i dosta rešenja za skidanje kilograma je predloženo do 1890. godine.
Dr. Hej je započeo svoju specijalnu ishranu tako što je definisao dva obroka (integralne žitarice, voće i povrće, sveže meso i riba), a za treći je jeo samo povrće. Prestao je da pije kafu, ali je nastavio da puši cigarete i konzumira alkohol. Naveo je da se njegova žudnja za kafom okončala u roku od dve nedelje. Nekoliko meseci kasnije prestao je da puši. Do kraja trećeg meseca dijete Hej je imao 79,4 kilograma (a krenuo je sa preko 90). Smatrao svoju težinu normalnom a sebe izlečenim jer se odlično osećao što su i ispitivanja pokazala!
Dakle, dijeta dr Heja je nastala tako što je izlečila samog njenog autora. U svojoj knjizi “Health via Food“, koja je izašla 24 godine nakon njegove tmurne dijagnoze, Hej je istakao da mu se, otkako je promenio režim ishrane, snizio krvni pritisak i da je mogao da trči brže i dalje.
Kreiranje dijetnog plana
Naredne četiri godine proveo je ispitujući dijete i vežbe razmatrajući ih sa konvencionalnog i alternativnog stanovišta. Njegova ispitivanja oslanjaju se na radove Ivana Petroviča Pavlova, ruskog psihologa poznatom po svojim istraživanjima sprovedenim nad psima. Pavlovljeva ispitivanja procesa varenja kod pasa pokazuju da je potrebno oko dva sata da se svari skrob i oko četiri sata da se svare proteini, ali da je potrebno oko 13 sati da se svari mešavina skroba i proteina.
Hej je osmislio dijetu koja je zasnovana na teoriji da proces varenja utiče na zdravlje. Telo koristi bazni proces za varenje ugljenih hidrata. U ovu grupu Hej je uvrstio skrobnu hranu i slatkiše. Varenje proteina zahteva kiselinu. Ako se ugljeni hidrati i proteini unose u isto vreme - kiselinski proces prekida bazni. Kombinovanjem nekompatibilne hrane izaziva acidozu tj. nagomilavanje kiseline u telesnim tečnostima. Povezao je kombinacije hrane sa bolestima kao što su Brajtova bolest i dijabetes. Nepravilne kombinacije izazivaju „gubitak vitalnosti“ i goje ljude. Rešenje je jesti proteine tokom jednog, a ugljene hidrate tokom drugog obroka. Grupisao je voće u kiselu grupu a povrće u neutralnu grupu, tako da povrće može da se jede sa bilo kojom grupom. Hej je takođe bio pristalica klistracije zarad čišćenja debelog creva.
Dr Hej je digao ruke od tradicionalne medicine, hirurgije i farmacije. Verovao je da je njegov plan ishrane bolji. Svoju dijetu predstavio je svetu 1911. I proveo ostatak života promovišući je.
Grupe hrane ili šta se i kako jede kod Hejove dijete
Možete jesti za jedan obrok sve iz jedne od grupa koncentrisane hrane (proteinska ili skrobna) + iz neutralne grupe. Prilično jednostavna pravila, zar ne? Razmak između obroka treba da bude 4 do 5 sati.
Proteinska grupa obuhvata:
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.