Zašto treba da jedete smeđi umesto belog pirinča?
Iako nije tako ukusan kao beli, smeđi pirinač ne bi trebalo da izbegavamo.
Delimičnom obradom, smeđi pirinač zadržava svoje prehrambene vrednosti, dok se beli polira da "dobije" svoju belu boju i na taj način gubi većinu nutritivnih vrednosti.
Poliranjem smeđeg pirinča da postane beli, gubi se oko 60 % gvožđa, 80 % vitamina B1, 67 % vitamina B3, 90 % vitamina B6, i gotovo polovina fosfora, mangana i vlakana. Smeđi pirinač obiluje prirodnim uljima, pa je odličan izbor za zdravlje srca. Zbog vlakana koje sadrži, smeđi pirinač olakšava optimalan rad creva i podstiče mršavljenje.
Šolja smeđeg pirinča ispunjava oko 80 % dnevne potrebe za manganom koji pomaže u formiranju zdravog holesterola. Ova vrsta pirinča poboljšava metabolizam i pruža osećaj sitosti duže vremena.
ZAŠTO TREBA DA JEDETE ORAŠASTE PLODOVE?