Zašto su zabranjene crne plombe? (VIDEO)

Savet Evropske unije i Evropski parlament doneli su odluku o zabrani amalgamskih zubnih plombi koje sadrže živu, a koja će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.

Izvor: Prva TV/B92.net  |  
Ilustracija; Foto: bezikus/Shutterstock
Ilustracija; Foto: bezikus/Shutterstock
.

Srebrne ili amalgamske plombe decenijama su bile osnovne u lečenju karijesa, a za izradu tih plombi koristili su se metali poput srebra, kalaja, bakra i žive.

Međutim, živa, koja je glavni sastojak plombe, izaziva zabrinutost, jer, iako se radi o malim količinama, ona se s vremenom nakuplja u telu, posebno u tkivima kao što su mozak i bubrezi.

O ovoj temi danas je u emisiji "150 minuta" govorio Marko Gojnić, predsednik upravnog odbora Stomatološke komore Srbije, koji je najpre istakao zašto sada dolazi do ove promene.

"Posle toliko godina urađene su brojne studije, koje su dokazale da za životnu sredinu amalgamske plombe mogu da budu poprilično štetne. Kada se vežu i završe svoju aplikaciju u ustima, one i nisu toliko štetne po organizam, ali štetne su za životnu sredinu prilikom njihovog skidanja. Tada se u ustima nalazi crni prah od njih, pomešan sa vodom, koji potom odlazi u kanalizaciju, a EU je donela odluke da se koriste određeni filteri kako taj prah sa metalima ne bi odlazio u reke", priča Gojnić te se osvrće na nove materijale za izradu plombi:

"Kompozitne plombe su mnogo prilagodljivije, a cena je približna", kaže Gojnić, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.