Tri horoskopska znaka koja NAJVIŠE LAŽU, prema mišljenju astrologa
Laganje ne mora uvek da predstavlja lošu nameru, već se često povezuje s načinom razmišljanja, komunikacijom i emocionalnim reakcijama.
21.12.2025. 13:30
Nije tačno da treba jesti samo zrele banane! Evo gde se krije tajna ovog voća...
13.07.2018.|14:00
Britanski nutricionista Rajnon Lamber napominje da su banane, nezavisno od toga da li su zelenkaste ili veoma zrele, odličan izvor kalijuma i drugih hranjivih materija. Kaže da se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene tegobe.
Evo zašto neki ljudi biraju one jako zrele sa braon tačkicama dok su drugima draže pomalo zelenkaste:
Nedovoljno zrele banane
One sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebalo bi da biraju one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, skrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo skrob je odgovoran za duži osećaj sitosti.
"Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 odsto ugljenih hidrata koji se, kako banane dozrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane" - objasnila je Rajnon Lamber , a prenosi Insider.
Jako zrele banane
One se lakše vare pa su bolja opcija za ljude koji imaju problema s probavom.
"Nedovoljno zrele banane sadrže spomenuti rezistentni skrob koji ljudi ne mogu da vare, ako može da bude dobar kao što su i dobre crevne bakterije. To je vrsta skrobnog materijala s kojime se bakterije hrane", kaže Nikolas Gilic, direktor instituta "Dole Nutrition" koji se bavi istraživanjima vezanima za ishranu.
"Kada se otporni skrob menja u jednostavni šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše varenje prosečnoj osobi", dodaje nutricionista.
Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, zdravija je za naše telo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalijum i antioksidanse.
Potpuno braon banane
One su prepune antioksidansa. Kada su banane gotovo potpuno braon ili potpuno braon, one su u osnovi pune šećera koji je nastao od skroba. Slađe su zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Takođe, hlorofil u njima je poprimio novi oblik.
"Upravo ova razgradnja hlorofila je razlog zašto se nivo antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, potpuno braon banana je antioksidativna elektrana", stoji u članku koji je objavio Univerzitet Spun.
Izvor: 24sata.hr
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.