Zeleni plodovi oraha beru se sada tokom juna, od 15. do 30. zavisno od podneblja. Ovaj prirodni recept idealan je za jačanje imuniteta, posebno tokom zimskih meseci, a pomaže i kod želudačnih tegoba i anemije.
Mlad orah, dok je još zelen, bogat je vitaminom C i jodom i zato blagotvoran za štitnjaču.
Ukoliko želite da napravite ukusnu i zdravu orahovaču, predstavljamo vam savršen recept, star 90 godina.
RECEPT
Potrebno vam je:
- 18 mladih zelenih oraha
- 1 kg šećera (ili još bolje meda)
- 2 litra domaće rakije
- 2 limuna
- 1 narandža
- 2 karanfilića
- 2 do 4 listića pelina
- 1 štapić cimeta
- 1 štapić vanile
- 5 zrna kafe
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 litar belog vina
Priprema:
1. Orahe operite, isecite ih na pola ili čak na četiri dela.
2. Limun i narandže operite, isecite ih na kolutove i dodajte u lonac.
3. U veliki lonac ili plastičnu kantu složite red oraha, pa ih posipajte s polovinom šećera.
4. Dodajte limun, narandžu, karanfilić, pelin, cimet, vanilu i zrna kafe, pa ostatak oraha i šećera.
5. Na kraju, sve prelijte rakijom i dobro promešajte i poklopite.
6. Posudu držite na suncu 40 dana, ali svaki dan je malo promešajte kako bi se sastojci što bolje povezali.
7. Nakon 40 dana mešavinu procedite kroz gazu, dodajte litar vina i vanilin šećer,
8. Dobijeni liker prespite u staklene boce i držite ih na tamnom i hladnom mestu.
Imate li vi svoj recept za orahovaču? Napišite nam u komentarima kako je vi pravite!
Izvor: Zadovoljna.hr
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.