Test za trudnoću – sve što biste ikad trebalo da znate o njemu

Samo tri dana, nekad i više, posle oplodnje jajne ćelije počinje da se stvara hormon humani horionski gonadotropin (HCG) koji se nalazi u svim telesnim tečnostima žene. Nakon oplodnje, najpre se može primetiti povišen nivo HCG hormona u krvi, a posle nekoliko dana i u mokraći. Najsigurniji način da saznate da li ste u drugom stanju ili ne jeste da uradite test za trudnoću.

Foto: FotoDuets/Shutterstock
Foto: FotoDuets/Shutterstock
.

Kada bi najranije trebalo da se uradi test za trudnoću?

I najpouzdaniji testovi za trudnoću ne mogu odmah da vam otkriju da li ste u drugom stanju ili ne, već je potrebno da prođe nekoliko dana kako biste dobili pouzdane rezultate. Evo i zašto.

Oplodnja jajne ćelije ne dešava se nužno odmah nakon seksualnog čina. Kada muškarac ejakulira u vaginu, sperma ide kroz grlić u matericu, a onda u jajovode. Tamo spermatozoidi mogu da žive do tri dana, nekad i duže. Ako se spermatozoid spoji sa jajnom ćelijom u jednom od jajovoda, dolazi do oplodnje.

Shodno tome, test za trudnoću ne bi trebalo da uradite odmah nakon seksualnog čina, jer u većini slučajeva neće biti pouzdan. Preporuka lekara je da se najranije uradi sedam dana nakon odnosa.

Ukoliko sumnjate na trudnoću, a prvi rezultat bude negativan, sačekajte nekoliko dana, a zatim ponovite test za trudnoću. Netačan rezultat može biti ako vam mestruacija kasni dan ili dva, ali ako kasni nedelju dana, rezultat testa za trudnoću bi u tom slučaju mogao da bude pozitivan.

Vrste testova za trudnoću

Testovi za trudnoću iz urina:

Svi testovi za trudnoću reaguju na prisustvo hormona koji se zove humani horionski gonadotropin (HCG) koji formirana posteljica luči u krv trudne žene. HCG se izlučuje preko mokraće i na taj način se može ispitati. Kap mokraće se meša sa test serumom na pločici; za 2 minuta prisustvo ili odsustvo sitnih čestica u rastvoru ukazaće da li ima ili ne HCG-a u mokraći. Ovi testovi za trudnoću kod većine žena precizno utvrđuju trudnoću 27 dana nakon začeća (13 dana od dana kada je trebalo da nastupi sledeća menstruacija).

Kod urin tuba testa mokraća se pomeša sa pročišćenim HCG-om u test tubi. Posle 1-2 sata ćelije potonu na dno tube i formiraju oblik sličan krofni, ukoliko postoji dovoljno HCG-a. Ovi testovi za trudnoću daju precizne rezultate nekoliko dana ranije nego oni na pločici.

Testovi za trudnoću iz krvi

Postoje dve vrste testova za trudnoću krvi - radioimunoesej (RIA) i radioreceptoresej (RRA). Ova vrsta testova je osetljivija od urin slajd testa i urin tuba testa. Oni mogu otkriti i nizak nivo HCG-a u krvi čak i pre prvog izostanka menstruacije, HCG se u krvi pojavljuje ranije nego u mokraći. Testovi za trudnoću iz krvi su neophodni kod otkrivanja vanmaterične trudnoće ili neuspelog abortusa. RIA test je daje precizne rezultate 7-12 dana po začeću, dok je RRA test precizan 14-17 dana nakon začeća. I ovi testovi za trudnoću ponekad daju lažne rezultate.

Testovi za trudnoću koji se rade kod kuće

Sam test je jednostavan i nije ga teško uraditi, ali rezultati veoma često mogu da budu pogrešni. Testovi za trudnoću koji se rade kod kuće najčešće se kupuju u apoteci. Pre nego što se odlučite na kupovinu testa za trudnoću iz apoteke, proverite datum trajanja toga testa, jer, ukoliko je rok istekao, veoma često daje pogrešne rezultate. Test treba da se uradi od dana očekivane menstruacije pa nadalje, kako bi rezultati bili merodavni.

Koji testovi za trudnoću su najpouzdaniji?

Najsigurniji test za trudnoću je onaj koji radite u zdravstvenim ustanovama, test koji se radi u laboratorijama I koji proveravaju medicinski radnici. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti da odmah odete kod ginekologa/ginekološkinje, a želite da proverite da li ste u drugom stanju, u nastavku teksta pročitajte koje sve vrste testova za trudnoću možete da uradite kod kuće.

Test za trudnoću u obliku tračica

Posudicu koju dobijete uz traku napunite urinom. Ako je uz traku niste dobili, uzmite sterilnu posudicu za urin ili u krajnjoj liniji čistu plastičnu čašu za jednokratnu upotrebu. Uhvatite test traku za kraj koji je obeležen za hvatanje (ne u sredini, ne na suprotnom kraju) i umočite je u urin do obeleženog mesta držeći je vertikalno i sačekajte. Potom položite test traku na ravnu, čistu i suvu površinu i opet sačekajte da se prikažu rezultati.

Test za trudnoću – pločice ili kartice

Test pločica ili kartica je plastična i sadrži dva prozorčića, jedan služi za nanošenje urina, a drugi za prikazivanje rezultata. Uz pločicu dobijate plastičnu pipetu i posudicu za urin. Stavite test pločicu ili karticu na ravnu površinu. Napunite prvo posudu za urin, a potom i pipetu kojom ćete naneti nekoliko kapi urina u obeleženi prozor na pločici ili kartici. Potom sačekajte da se prikažu rezultati.

Digitalni i najčešći test za trudnoću koji se koriste kod kuće

Digitalni test za trudnoću oblikom liči na test pločicu. Na jednom kraju ima apsorpcioni deo (vrh), a na drugom mali digitalni ekran na kom se prikazuju rezultati. Testiranje možete obaviti na dva načina: apsorpcioni vrh se direktno izloži mlazu urina ili se drži pod mlazom urina u prethodno napunjenoj posudici sa urinom. Potom sačekajte da vam se prikaže rezultat na digitalnom ekranu.

Pozitivni, negativni i nedovoljno jasni testovi za trudnoću

Rezultati testova za utvđivanje trudnoće mogu biti pozitivni, negativni ili nedovoljno jasni. Pozitivan test za trudnoću gotovo uvek znači trudnoću.

Lažno pozitivan test - pozitivan rezultat kada žena zapravno nije trudna - predstavlja retkost. Lažno pozitivni testovi za trudnoću mogu biti prouzrokovani greškom u očitavanju rezultata testa, drogama, lekovima ili drugim hemijskim supstancama (marihuana, metadon, Nifelat, velike doze aspirina, sintetski hormoni kao što su kontraceptivne pilule, sredstva za umirenje ili neke druge supstance koje utiču na nervni sistem), prisustvom proteina ili krvi u mokraći, sapuna ili drugih hemikalija u posudi, hormonskim promenama ili menopauzom.

Negativan test znači da niste trudni.

Lažno negativni testovi prilično česti, naročito u ranoj fazi trudnoće, kada je količina HCG-a u mokraći mala, pa je test ne registruje. Tokom nekoliko meseci količina HCG-a se povećava; i pored toga, u 4. i 5. mesecu trudnoće količina HCG-a može biti tako niska da prouzrokuje lažno negativne rezultate. Lažno negativan rezultat testa daje suviše topla mokraća koja nije dovoljno koncentrisana, posuda zagađena prisustvom nekih lekova, "nezdrava" trudnoća posle koje će doći do pobačaja, vanmaterična trudnoća, greška napravljena u izvođenju testa.

Nedovoljno jasni testovi za trudnoću daju rezultate koji nisu precizni, te ne možete jasno da razumete da li ste trudni ili niste. Jedan od najčešćih razloga zašto nisu merodavni je taj što im je rok upotrebe istekao. U tom slučaju potrebno je da ponovite test za trudnoću ili da se obratite izabranom ginekologu kako biste otklonili sumnje.

Kako izgleda pozitivan, a kako negativan test za trudnoći i šta znači bleda linija na testu za trudnoću?

Test za trudnoću u obliku test traka ili pločica/kartica

Na ovim testovima postoje dve linije. Prva je kontrolna linija i prikazuje se odmah pri kontaktu sa urinom, a druga linija je test linija koja se prikazuje ako je HCG prisutan u urinu.

Tumačenje:

  • negativan test: uočava se samo prva, kontrolna linija
  • pozitivan test: uočavaju se obe linije, i kontrolna linija i test linija
  • neispravan test: ne uočava se nijedna linija ili se uočava samo druga, test linija

Takođe je moguće da vam se na testu pojavi izražena prva linija i druga bleda, slabo uočljiva linija. Ovo se može tumačiti kao pozitivan test, odnosno, kao rana trudnoća dok je još nivo HCG-a nizak. U tom slučaju, ponovite test za nekoliko dana.

Digitalni testovi, najčešći testovi za trudnoću

Ovi testovi prikazuju rezultate znakovima + i -. Njihovo tumačenje je možda jednostavnije.

Tumačenje:

  • negativan test: uočava se znak –
  • pozitivan test: uočava se znak +
  • neispravan test: ne uočava se nikakav znak

Neki od ovih testova mogu imati i indikator broja nedelja koji navodi koliko je vremena proteklo od začeća, te ispod ili pored znaka + stoji: 1-2, 2-3, +3.

U slučaju neispravnog testa ponovite test.

Pojava blede linije na testu za trudnoću

Mnogi testovi za trudnoću pokazuju dve linije. Kao što smo već napisali, prva je kontrolna linija, a druga je test linija koja se pokazuje ukoliko je prisutan HCG hormon u urinu. Ukoliko se prva linija jasno pokazuje, a druga samo nazire, odnsno, bleda je, svakako bi trebalo uzeti u obzir činjenicu da ste možda trudni.

Ukoliko niste sigurni u ispravnost testa za trudnoću, odnosno, ukoliko vas muči ta jedna bleda linija, u tom slučaju vam predlažemo da ponovite test za trudnoću ili se obratite svom izabranom ginekologu/ginekološkinji.

Koje metode za trudnoću su koristile naše bake?

Test za trudnoću pomoću šećera

U jednu kašiku šećera dodavala se jedna kašika urina. Ako šećer počne da stvara grudvice, to znači da trudnoća postoji, a ako se šećer brzo otopi, nema trudnoće.

Test za trudnoću pomoću soli

Ovaj test deluje poput testa sa šećerom. Ako so stvori kremasto bele grudvice, to pokazuje pozitivan rezultat. Ako se takav učinak ne primeti, to može da znači da nema trudnoće.

Test za trudnoću pomoću sode bikarbone

Dve kašike sode bikarbone se spoje sa dve kašike mokraće. Mehurići su i u ovom slučaju pokazivali trudnoću.

Izvor: Superžena