Šta kosa može da vam otkrije o zdravlju

Kada postoji disbalans u jednom delu tela, to se može pokazati na nekom drugom delu tela, naizgled sasvim nepovezanom. Ali, zapravo je sve u telu povezano, pa tako i kosa može da nam otkrije mnogo o zdravlju.

Opada, nema živost, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Opada, nema živost, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Problemi sa tiroidnom žlezdom

Tiroidni hormoni regulišu folikule kose, objašnjava stručnjak za kožu i kosu Adina Mahali, a nizak nivo ovih hormona može da zaustavi regeneraciju folikula.

"To može da dovede do opadanja kose, pa čak i opadanje celih pramenova kose", kaže Mahali, dodajući da istanjivanje kose i veća lomljivost dlake nego inače, mogu da ukažu na probleme sa tiroidnom žlezdom.

Manjak gvožđa

"Opadanje kose je čest znak manjka gvožđa. To je važan nutrijent za brojne telesne funkcije, ali i za zdravu kosu".

Ako primećujete da vam znatno više kose opada prilikom pranja kose ili kada se češljate, to može da bude znak anemije.

Ne jedete sve što vam je potrebno

Ako ne unosite važne nutrijente ishranom, to može da se odrazi na kosu.

"Ishrana je najvažniji način unosa nutrijenata, što znači da izostanak važnih nutrijenata može da bude krivac za lošiji kvalitet kose. Ako vam dlaka gubi sjaj ili je lomljiva, obratite pažnju na to šta jedete", savetuje Mahali.

Pokušajte da jedete više svežeg voća i povrća, kao i proteina, da biste ojačali kosu i povratili joj sjaj.

Treba vam više vode

Vodite računa o tome da unosite dovoljno vode!

"Voda čini 25 odsto težine kose", kaže stilistkinja kose Hasinda Smit. "Ako ne unosite dovoljno vode, kosa lako može da dehidrira, krajevi kose da se unište, a koža glave da počne da proizvodi više ulja".

Ako vam kosa ne raste brzo koliko mislite da treba ili se brzo masti, pokušajte da pijete više vode.

Hormonske promene

Veće hormonske promene tokom života mogu da se odraze i na kosi.

"Trudnoća, postnatalni period, perimenopauza, sve su to periodi u životu žene kada dolazi do velikih hormonskih promena, a opadanje kose je često povezano sa tim", kaže stručnjak za zdravlje žena Karen Špof Ruf.

"Kako je nivo estrogena niži u periodu posle porođaja i u perimenopauzi, kosa tada sporije raste", kaže Šopof Ruf. "To može da deluje kao opadanje kose jer kosa više nije gusta kako je nekada bila, a zapravo se telo samo vraća na uobičajen nivo hormona".

U svakom slučaju, ako vam kosa opada više nego što je uobičajeno ili raste sporije, nemojte odmah da pomišljate na nešto strašno i da brinete jer, kao što vidite, neki prilično bezazleni problemi mogu da budu uzrok tome. Ipak, ako vas brine, uvek možete da se konsultujete sa stručnjacima...

Izvor: mondo.rs