Spremili ste ručak od namirnica iz zamrzivača: Da li takvu hranu smete ponovo da zamrzavate?

Dosta hrane se priprema od namirnica koje su prethodno bile već zamrznute. Mnoge domaćice zamrznu mleveno meso, pa kasnije od njega pripremaju sarmu, musaku, ili punjene paprike.

Foto: New Africa / Shutterstock
Foto: New Africa / Shutterstock
.

Postavlja se pitanje da li je, nakon toga, tu hranu pametno zamrznuti, jer u sebi sadrži sastojke koji su prethodno već proveli neko vreme u zamrzivaču, a nakon toga bili odleđeni.

Ono što je važno da znate, a tiče se čuvanja hrane, jeste da ostatke jela, nakon što završite sa ručkom, treba da stavite u frižider u roku od dva sata, a da ih pojedete u roku od dva dana.

Takođe, važno je da temperaturu frižidera održavate na pet stepeni celzijusa, ili niže, kao i da redovno provetravate frižider kako bi bio higijenski ispravan i u dobrom radnom stanju.

Zamrzavanje hrane

Skoro sve od hrane može da se zamrzne, uključujući i jogurt, sir (osim mekog sira, jer proces zamrzavanja utiče na teksturu), mleko, ribu, jaja (čak i kuvana jaja). Hranu stavite u hermetički zatvorenu posudu, ili je dobro umotajte u kese za zamrzavanje, pre nego što je stavite u zamrzivač, inače će je hladan vazduh isušiti.

Banane zamrznite tako što ćete ih oljuštiti i umotatili ili staviti u hermetički zatvorenu posudu pre zamrzavanja. Sve sa visokim sadržajem vode, kao što su jagode i paradajz, biće mekano, ali je i dalje dobro za kuvanje, pišu Vijesti.me.

Jaja

Jaja se najbolje čuvaju u frižideru jer se drže na konstantnoj temperaturi, ali ih takođe možete i zamrznuti. Postoje dva načina za zamrzavanje jaja: razbijte jaje i odvojite žumanca od belanaca u zasebne plastične posude ili kese za hranu pre zamrzavanja. Možete i da razbijete jaja i umutite ih - poslužiće odlično za omlet i kajganu. Kuvano jaje možete bezbedno da čuvate u frižideru nekoliko dana. Kuvana jaja se takođe mogu zamrznuti.

Zamrzavanje i odmrzavanje mesa i ribe

Stavite datum i označite meso u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja upotrebite ga u roku od 24 sata. Meso možete zamrznuti na duže vreme - i dalje će biti bezbedno za jelo, ali će se kvalitet pogoršati, pa je najbolje da ga pojedete u roku od 3 do 6 meseci. Ne brinite ako je duže zamrznuto - pokušajte da ga marinirate pre kuvanja da poboljšate teksturu ili koristite bilje i začine da dodate ukus.

Ponovno zamrzavanje mesa i ribe

Nikada nemojte ponovo zamrzavati sirovo meso (uključujući živinu) ili ribu koja je odmrznuta. Možete kuvati zamrznuto meso i ribu kada se odmrznu, a zatim ih ponovo zamrznuti.

Zamrznute sirove namirnice mogu se jednom odmrznuti i čuvati u frižideru do 24 sata. U tom roku ih treba skuvati li baciti.

Kada se odmrzne, spremljenu hranu treba podgrejati samo jednom, jer što više puta hladite i podgrevate hranu, to je veći rizik od trovanja. Kuvana hrana koja je zamrznuta i izvađena iz zamrzivača treba ponovo da se zagreje i pojede u roku od 24 sata od potpunog odmrzavanja. Da biste smanjili gubitak, podelite obrok na porcije, pre zamrzavanja, a zatim odmrznite samo ono što vam je potrebno.

Izbegavajte da stavljate otvorene limene konzerve u frižider, jer hrana u njima može da dobije "metalni" ukus.