Ovo su mogući uzroci BOLA u DOJKAMA, ne ignorišite ih!

Grudi najčešće umeju da bole tokom PMS, kao jedan od simptoma menstrualnog ciklusa koji nam sledi. Znaćete da je ovo uzrok, pogotovo ako vas dojke bole u isto vreme svakog meseca, a bol traje sve do samog dobijanja menstruacije. Međutim, uzrok bola može biti i drugi...

.

Trudnoća

Baš kao što podivljali hormoni pre menstruacije mogu da uzrokuju bol u bradavicama i grudima, može i trudnoća. "Koktel" hormona koji se dogodi kada se u telu začne novi život, može da učini da vam dojke budu nezamislivo osetljive. Ako pored bola u grudima imate posla sa mučninom, imate iznenadnu potrebu za određenim namirnicama, možda bi trebalo da uradite test za trudnoću ili da odete lekaru.

Grudvice u grudima

Ne, grudvice u grudima ne znače automatski da imate rak, ali mogu da budu uzrok bola. Te grudvice mogu da budu ciste, mastitis… Ponekad, grudvice ne moraju ni da uzrokuju bol u grudima, ali bez obzira na to, ako ih primetite, proverite sa lekarom šta je to.

Povreda

Mišići, tkiva i kosti nalaze se iznad i ispod grudi, tako da povreda tih delova može da uzrokuje i bol u dojkama. Ukoliko je to slučaj, jednostavno nosite brushalter sa ojačanjem dok bol ne prođe.

Dojenje

Bol u grudima i dojenje su tema za sebe. U svakom slučaju, ukoliko osećate misteriozan bol u grudima, to verovatno nije zbog dojenjea jer, ako dojite dete, uglavnom ćete znati zašto vas bole dojke.

Bolovi kod žena koje doje mogu da budu znak mastitisa (upala grudi), ali može biti i da su vam bradavice ispucale, oštećene. Ako bol ne prolazi nekoliko dana, najbolje je da se posavetujete sa lekarom.

Lekovi

Grudi mogu da bole i od nekih lekova, pa čak i od kontraceptivnih pilula. Takođe, antipsihotici (lekovi koji se koriste kod nekih mentalnih stanja) i antidepresanti mogu da budu "krivci" za bolne dojke. Ukoliko vas muči bol u grudima, a pijete neke od ovih lekova, pročitajte da li se u nuspojavama pominju bolovi u dojkama.

Rak dojke

Sam bol u grudima je retko kada simptim raka dojke. Ali, ako pored bola imate još neke od sledećih promena, obavezno se obratite lekaru: čvrstu grudvicu koja se ne pomera; promenu u obliku ili veličini jedne ili obe dojke; iscedak iz bradavice; osip oko bradavica; bradavica odjednom postaje uvučena.

Nasumičan bol

Ponekad se bol u nekim delovima tela javi nasumično, bez nekog posebnog razloga. Ono što je važno je da obratite pažnju na taj bol, da ga ne ignorišete ukoliko traje duži vremenski period ili postaje jači. Ako je bol jaka i sprečava vas da radite uobičajene dnevne aktivnosti, pogoršava se ili primetite da vam grudi otiču, postaju preterano tople i crvene, javite se lekaru, piše dnevno.rs.

Pratite nas i na Viberu!