Ove dijete bi trebalo da IZBEGAVATE: Kilogrami se brzo vraćaju, a mogu i da naruše zdravlje

Loše dijete su češće nego što mislite. Nekada tražite brži i lakši put da smršate, pa ne vodite mnogo računa da to bude zdrav način ishrane i ne pitate se kako će to da utiče na vaše zdravlje.

Ilustracija, foto: Pormezz/Shutterstock
Ilustracija, foto: Pormezz/Shutterstock

Zato treba da pazite koje dijete upražnjavate jer nisu sve dobre, a neke su i vrlo štetne po zdravlje pogotovo one kada za kratko vreme izgubite puno kilograma.

Problem sa dijetama je kratkoročnost. Neko vreme se pridržavate odrđenog načina ishrane i kilogrami počnu da se smanjuju a onda se ipak vratite na uobičajeni način ishrane i kilogrami se vraćaju. Organizam trpi nagle promene što nije dobro.

Ako unusite velikih količina sokova u nadi da ćete tako očistiti organizam od toksina i smršati, usporite malo.

Mnogi su odlučili da piju velike količine sokova kako bi očistili svoj organizam. Smršaćete najverovatnije jer sokovi imaju malo kalorija, ali svakodnevno ispijanje velikih količina sokova je loše za organizam. Zbog sokova ste izbacili namirnice koje imaju kalorije a vaše telo prelazi na režim gladovanja i kada to radite dugo organizam gubi vitalne hranljive sastojke. Gubi se mišićna masa jer ne unosite sve što je potrebno organizmu. Treba imati u vidu da u sokovima ima puno šećera što opet nije dobro, piše Žena.blic.

Kažu da alkalna dijeta takođe nije dobra, jer se smanjuje unos kisele hrane koja je važna za vaš organizam. U ovoj dijeti isključili ste ribu, mlečne proizvode, integralne žitarice koji su neophodni za zdravlje. Recimo ne jedete ribu, orahe, a oni sadrže neophodne omega 3 masti. Ne jedete mlečnu hranu, a ona je izvor kalcijuma.

Dijeta u obliku prerađene veganske dijete ne treba da budu vaš izbor.

Stručnjaci upozoravaju da je odricanje od mesa i prelazak samo na voće i povrće stresno za organizam. Pogotovo ako nemate vremena, pa kupujete upakovanu vegansku hranu koja je ipak prerađena hrana, recimo ima prerađene rafinisane žitarice, dodaju se šećer i ulja koja mogu dovesti do upala. Ako se odlučite na ovu dijeteu dobro se uputite u namirnice koje koristite a neka to budu zdrave, organske biljke i posvetite dovoljno vremena pripremaljanu hrane.

Dijeta koja preporučuje da jedete baš obiman obrok.

Jedan obilan obrok u toku dana, a onda minimalan unos hrane, baš nije dobro za zdravje. Može izazvati nesveticu, promenu raspoloženja, promene sa spavanjem.

Ovo su samo neke od popularnih dijeta. Ali pre nego što se odlučite na drastične mere možda bi mogli da probate sa nekim trikovima za smanjenje kilograma.

Koristite voće koje je odllično za mršavljenje: Jabuke, maline, crveno grožđe, lubenicu. Zapravo koristite više crveno voće koji ima visok nivo flavonida koji su odlilčni za smanjenje skladištenja masti. Sveže zelene jabuke i banane takođe smanjuju apetit.

Ovsene pahuljice su zasitne i mogu pomoći da oslabite jer ćete se kada ih jedete za doručak osećati siti priličan deo dana.

Neka vaš obrok počne sa biljnim čorbicama tako ćete manje jesti ono što sledi a kilogrami će se polako topiti.

Jedite umereno i ne grickajte sve i svašta između obroka, vežbajte, plivajte, vozite bicikl, trčite i kilogrami će se polako topiti.

I ono najvažnije, pre početka bilo koje dijete, prvo se konsultujte sa lekarom!