Ove 4 namirnice NE SMETE DA JEDETE na prazan želudac!

Često vam je neprijatno zbog zvukova koje proizvode vaša creva? Jeste li se ikad zapitali zbog čega ponekad doručak dobro "legne", a zbog čega nekad vaša probava radi sto na sat?

Neke namirnice najbolje je izbegavati na prazan želudac, foto: Depositphotos/magone
Neke namirnice najbolje je izbegavati na prazan želudac, foto: Depositphotos/magone

Ukoliko ponekad ili često imate problema sa želucem i probavom, izbegavajte ove namirnice na prazan želudac!

1. Sirovo povrće
Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. No, ne preporučuje se za doručak jer je sirovo povrće pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac.

2. Jogurt
Ako imate osetljiv želudac, doručak koji uključuje jogurt, mogao bi teško da vam padne. Naime, jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje, nažalost, ne stižu do creva jer ih prazan želudac ubije svojom kiselinom. Šta pomaže? Dovoljno je konzumirati poneki orašasti plod, komad avokada ili kašiku pahuljica, čisto kako vam želudac ne bi bio prazan.

3. Banana
Banana na prazan želudac naglo podiže nivo šećera u krvi, ali isto tako ta količina veoma brzo pada. Posledica toga mogu biti nagli napadi gladi tokom dana.

4. Citrusi
Čaša sveže ceđenog soka od narandže? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može da izazove žgaravicu. Jedini izuzetak je voda pomešana s limunom jer je limunov sok prilično razređen, piše centarzdravlja.hr.