Od limuna i limunade možemo da se razbolimo?

Kada prehadimo grlo, limun je tu. Kada nam padne imunitet, limun je tu. Kada dobijemo visoku temperaturu, limun je opet tu. Ovaj agrum je pun vitamina C i kao takav dobar je za sve! Međutim, neka istraživanja su pokazala da limun, a pogotovo limunada, izazivaju nuspojave koje nisu baš dobre po zdravlje.

.

Limun, pre svega, sadrži jake kiseline, pa ume da bude jak za želudac. Što se tiče maski i tretmana za lice, i tu morate pripaziti jer oni mogu previše isušiti kožu, a ako imate bradavice, od kiseline iz limuna one mogu prokrvariti.

Evo zbog kojih mogućih problema bi trebalo da pripazite sa ovom voćkom.

1. Zubna gleđ

Previše limunovog soka može skinuti gleđ sa zuba, pa će oni biti značajno slabiji. Zato se trudite da limunadu uvek pijete na slamčicu.

2. Gorušica

Ukoliko budete pili previše limunade, moguće je da će vas mučiti gorušica, pa zato pripazite.

3. Stomačni problemi

Ako ne želite muke sa stomakom i varenjem, povedite računa koliko limunade unosite ili je pijte uz neku hranu.

4. Učestalo mokrenje

Ne tako često, ali dešava se da limunada deluje kao diuretik, ako se konzumira u velikim količinama. Zato, ukoliko ne želite da svaki čas trčkarate do WC-a, ali i da dehidrirate, smanjite s limunadom.

5. Problemi s bubrezima

Limunova kora u sebi ima oksalate koji mogu da izazovu neke zdravstvene tegobe, pa tako oni koji već imaju probleme s bubrezima, treba naročito da pripaze.

6. Voskiranje

Limun koji se uobičajeno uzgaja često je voskiran kako bi se zaštitio tokom transporta. Budući da se poreklo ovog voska ne može uvek odrediti, najbolje je da konzumirate organski uzgajan limun. Ako to ipak niste u prilici, svakako izbegavajte da koristite koru, a pre upotrebe plod dobro operite.

Izvor: novimagazin.rs