Od koliko šoljica kafe na dan može da strada vid?

Većina ljudi ne može da zamisli početak dana bez šoljice jutranje kafe. Ovaj ritual ima i psihološki efekat - pomaže nam da laganim ritmom ušetamo u sve obaveze koje nas očekuju. Ipak, omiljeni napitak nije preporučljiv svima, a takođe treba povesti računa i o količini koja se unosi.

Imajte meru, foto: Creative Family/Shutterstock
Imajte meru, foto: Creative Family/Shutterstock

Studija koje je objavljena na Harvardu pokazala je da među muškarcima i ženama koji piju tri i više šoljica kafe dnevno postoji veliki procenat onih koji imaju probleme s vidom.

Lekari su doveli u vezu preterano konzumiranje kofeina s razvojem eksfolijativnog glaukoma - poremećaja vida koji pogađa oko deset odsto osoba starijih od 50 godina i može da dovede čak i do slepila.

Najrizičnija grupa su žene koje imaju zabeležen slučaj glaukoma u porodici, pa ako piju više od tri šoljice kafe na dan, rizik od dobijanja eksfolijativnog glaukoma povećava se i do 66 odsto.

Lekari savetuju da osobe koje boluju od glaukoma treba da prekoče ispijanje kafe.

"Intraokularni, odnosno očni pritisak, se kod onih koji imaju glaukom povećava kada konzumiraju kafu, pa se preporučuje ograničavanje ili izbegavanje konzumiranja, ali potrebna su dodatna istraživanja“, kaže doktor Planels.

U svetu od glaukoma boluje oko 70 miliona ljudi, od čega šest i po miliona oslepi. Ova bolest se najčešće otkriva slučajno jer nema simtpome. Najveći faktor rizika za glaukom je povišen očni pritisak.

Izvor: lepa i srecna