Obratite pažnju KADA JEDETE INTEGRALNI HLEB: Da li ste znali da parče ovog hleba IMA ZNAČAJNO VIŠE KALORIJA nego beli hleb?

Jedemo upola manje hleba nego pre 20-ak godina, a sve je više gojaznih - to pokazuje najnovije istraživanje. Od čega se sve više gojimo, koje vrste hleba su zdravije, a koje imaju jednaki broj kalorija kao beli hleb, koji izbegavamo kada smo u procesu mršavljenja? Na ova pitanja, ovoga "Jutra" govorila je nutricioniskinja Nađa Radonjić.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Hlebu nije mesto uz pirinač, uz krompir, što naša kultura ponekad i podrazumeva. On je opravdano imao to neko posebno mesto u našoj istoriji, jer ga je najlakše bilo doći do sastojaka u hlebu, koji je stvarao osećaj sitosti", podseća Nađa i dodaje da obratimo pažnju kada jedemo integralni hleb.

"Integralni hleb ima više kalorija nego običan beli hleb. Na primer, ako tri parčeta belog hleba zamenite sa tri parčeta integralnog hleba, budite sigurni da ste uneli verovatno duplo veću količinu kalorija za taj dan. Da ne šaljemo pogrešnu sliku, uvek je bolje jesti integralni hleb. Iako sadrži više kalorija, on je mnogo bogatiji vlaknima koji su nam potrebni".

I takođe, važno je da hleb nikako ne smemo da "izbacimo" iz ishrane, a evo i zašto...