Nutricionista: Ako želite da IZBEGNETE GOJENJE, ujutro praktikujte ove dve navike

Hronične upale i gojenje su uobičajeni problemi koji mogu značajno da utiču na naše opšte zdravlje. Upala je povezana sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući gojaznost, dok prekomerna težina može pogoršati upalne reakcije u telu. Međutim, usvajanje jednostavnih jutarnjih rutinskih navika može biti efikasna strategija za zdrav život, smanjenje upale i sprečavanje debljanja.

Izvor: Krstarica/A.J.  |  
Ilustracija Foto: Nenad Aksic/Shutterstock
Ilustracija Foto: Nenad Aksic/Shutterstock
.

Dijetetičarka i nutricionistkinaa Liza Endruz otkrila je dve takve navike. 1. Fokusirajte se na zdravlje creva

Fokusiranje na zdravlje creva je proaktivna strategija za borbu protiv upale i sprečavanje povećanja telesne težine. Mikrobiota creva igra ključnu ulogu u regulisanju imunološke funkcije i upale u celom telu.

Počinjući dan hranom koja je pogodna za creva kao što je jogurt bogat probioticima (neobrađen) ili fermentisana hrana poput kimčija ili kiselog kupusa, možemo promovisati zdravu ravnotežu crevnih bakterija što zauzvrat pomaže u smanjenju upale.

Pored toga, uključivanje hrane bogate vlaknima kao što je voće kao što su bobice, povrće i integralne žitarice u vaš doručak može podržati zdravlje probave i promovisati sitost, potencijalno pomoći u kontroli težine.

"Briga o mikrobiomu vašeg creva je važna za smanjenje upale, zaštitu vašeg imunološkog sistema i sprečavanje povećanja telesne težine. Zdravi ugljeni hidrati, kao što su ovsena kaša ili hleb od celog zrna, obezbeđuju neophodna vlakna za hranjenje crevnih bakterija. Neke od namirnica sa većina antiinflamatornih efekata uključuje zobene pahuljice, bobice i jabuke", kaže Endruz za SheFinds. 2. Istezanje

Lagane vežbe istezanja nakon buđenja mogu poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti napetost mišića i unaprediti fleksibilnost. Takođe, istezanje ujutru može ublažiti stres i smanjiti rizik od upale. Nutricionistkinja tvrdi da je dokazano da redovna fizička aktivnost pomaže u regulisanju zapaljenskih reakcija u telu i podržava regulaciju težine.

„Studija na životinjama otkrila je da istezanje može smanjiti upalu u vezivnom tkivu. Ovo može pomoći u kontroli težine, jer, ako nemate bolova, veća je vjerovatnoća da ćete redovno vježbati, što bi moglo smanjiti rizik od debljanja“, objasnila je ona.

Napominje da ujutru ne moramo ni ceo sat da posvetimo istezanju.

"Jedna studija objavljena 2017. pokazuje da istezanje od samo 20 minuta dnevno smanjuje upalu", zaključila je Endruz.