Nedostatak sna ne može da se nadoknadi VIKENDOM: Evo kako ŠTETNO utiče na naše zdravlje - povećava rizik od srčanih bolesti!

Naučnici su nedavno otkrili da loš san može ozbiljno da ugrozi zdravlje srca.

Izvor: 24sedam.rs/K. B.  |  
Ilustracija; Foto: S_L/Shutterstock
Ilustracija; Foto: S_L/Shutterstock
.

Nova studija je pokazala da se broj otkucaja srca i krvni pritisak, koji su važni pokazatelji kardiovaskularnog zdravlja, pogoršavaju kako nedelja odmiče ako osoba spava samo oko pet sati noću. Čak ni produženo spavanje tokom vikenda nije uspelo da vrati ove zdravstvene parametre u normalu.

Prema rečima En-Mari Čang, vanrednog profesora biobihevioralnog zdravlja na Univerzitetu "Penn State" u SAD-u, samo 65 odsto odraslih Amerikanaca redovno spava preporučenih sedam sati, a postoje brojni dokazi koji ukazuju na dugoročnu povezanost nedostatka sna s kardiovaskularnim oboljenjima. Njihovo istraživanje otkriva potencijalni mehanizam za ovu povezanost, gde ponavljajući udari na kardiovaskularno zdravlje kod mladih osoba mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti u budućnosti.

U okviru studije, 15 zdravih muškaraca u dobi od 20 do 35 godina praćeno je tokom 11 dana. Učesnicima je dozvoljeno da spavaju do 10 sati tokom prve tri noći, kako bi se zabeležile osnovne vrednosti ključnih parametara. Tokom narednih pet noći, spavanje im je ograničeno na samo pet sati. Nakon toga su imali dve noći oporavka, kada su ponovo spavali do 10 sati.

Tokom studije, istraživači su redovno merili broj otkucaja srca i krvni pritisak učesnika tokom dana. Otkrili su da su se otkucaji srca povećavali gotovo za jedan otkucaj u minuti svakog narednog dana studije. Početna prosečna brzina otkucaja srca bila je 69 otkucaja u minuti, dok je do kraja studije porasla na 78 otkucaja u minuti.

Sistolni krvni pritisak takođe je rastao svakog dana, sa početnih 116 mm Hg na gotovo 119,5 mm Hg do kraja ispitivanja. Sistolni krvni pritisak meri pritisak u arterijama kada srce kuca, a očitavanje od 120 ili manje smatra se normalnim.

Nažalost, čak i nakon perioda oporavka, otkucaji srca i krvni pritisak nisu se vratili na početne vrednosti. Ovo istraživanje sugeriše da bi možda bili potrebni duži periodi oporavka nakon uzastopnih noći sa nedostatkom sna.

Profesorka Čang je zaključila da san nije samo biološki proces, već i ponašanje koje možemo kontrolisati. Nedostatak sna ne samo da utiče na kardiovaskularno zdravlje, već i na telesnu težinu, mentalno zdravlje, sposobnost koncentracije i održavanje zdravih međuljudskih odnosa. Kako se saznaje više o važnosti sna i njegovom uticaju na sve aspekte života, nadaju se da će postati fokus za poboljšanje zdravlja.