Kardiolog i psihoterapeut pojasnili - da li se i po čemu se razlikuju muško i žensko srce?

Po čemu se razlikuju žensko i muško srce? Da li je tačno da je žensko osetljivije? Koje više boli? U susret Danu žena naučno objašnjenje će nam dati dva vrhunska stručnjaka za srce, svako iz svog ugla.

Izvor: Prva  |  
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Po čemu se razlikuju muško i žensko srce pitali smo psihoterapeuta dr Marka Jovaševića i kardiologa prof. dr Nebojšu Tasića.

Uf, zaista teško pitanje. Naravno, prvo srce se razlikuju od osobe do osobe. Ipak, žensko je anatomski manje i jače kuca. Moram reći da srce kao mitski organ, jer kada ono stane, staje nažalost i život. Ali hajde da se vratimo na tu razliku između muškog i ženskog srca. Fiziološki i anatomski, ona je relativno mala, ali je suštinski velika, objašnjava profesor Tasić i dodaje:

- Žensko srce po meni neki put osetljivije, neki put je muško srce osetljivije. Mi to vidimo na kardiološkim intervencijama. Kako kažu, ne samo da i bogati plaću, i muškarci plaču, i sekiraju se, i nerviraju se, čak su žene često mnogo hrabrije kad treba da odu na neku intervenciju. Ali nema nekih pravila, u pitanju je čisto struktura ličnosti, i ono što bih ovom prilikom hteo da kažem, treba čuvati i muška i ženska srca, i možemo ih čuvati na jedan jedini način, pravovremenim pregledom.

Ipak, dr Tasić naglašava da su žene potpuno drugačije od muškaraca u pogledu kardiovaskularnih bolesti. Njih u toku generativnog perioda štite mnoge stvari, između ostalog i ženski polni hormoni čuvaju to srce, ali čim uđu u menopauzu, njihovo srce pati čak i više nego srce muškaraca. Ono što znamo je da muškarci umiru više od infarkta, ali nažalost, žene više od moždanog udara, sve je to povezano sa srcem i krvnim sudovima. To je jedna neraskidiva veza.

Kardiolog napominje da danas postoje posebne grane medicine koje se bave ne samo ženskim srcem, nego ženskim telom i problemima koje žene imaju, tzv. women's health ili žensko zdravlje

Često se kaže da je žensko srce osetljivije, da li je to i naučno dokazano i kako ova tema izgleda iz ugla psihoterapeuta?

Doktor Jovašević odmah na početku ističe da su žene otvorenije po pitanju emocija, da češće dolaze na psihoterapiju, te da na svake tri žene dođe jedan muškarac.

- To je neka statistika koja je i globalna. Žene možda za nijansu bolje artikulišu, bolje pričaju o emocijama, bolje će da iznesu to i sa manje nekih društvenih pritisaka sa strane da to ne smeju. Jer kad pričamo o muškarcu, onda pričamo o osobi kojoj već vekovima, ako ne i duže, taj aršin spolja ne dozvoljava da iskaže svoje emocije u smislu da muškarac ne plače, muškarac ako pokaže emocije on je slab i onda gubi onu alfa strukturu u sebi... Tako da jesu žene emotivnije, ali daleko od toga da muškarci ne osećaju sve ono isto što i osjećaju žene. Ako bismo imali neki aparat pa da samo možemo da priključimo i da to izmerimo, verovatno bi bio identičan i za muškarce i za žene.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu: