Kao da je i nemate: Ovo je NAJVEĆA GREŠKA kod nošenja ZAŠTITNE MASKE!

Dosad bi svako to već trebalo da zna - nošenje maske u javnosti pomaže u suzbijanju širenja korona virusa, ali neki svejedno imaju problem s njenom upotrebom. Nose je, ali njom prekrivaju samo usta, ne i nos.

Kako vi nosite masku?, foto: Depositphotos/patrick.daxenbichler
Kako vi nosite masku?, foto: Depositphotos/patrick.daxenbichler
.

Ugledni nemački virolog ističe da takvo korišćenje nema nikakvog smisla.

Svrha zaštitne maske je da zadrži čestice koje njen nosilac odašilje kad govori, kašlje ili kija, kaže dr Jonas Šmit-Kanasit. Time druge štiti od moguće zaraze. Do određene mere maska štiti i nosioca od udisanja čestica drugih. Ali ako nos ostane otkriven, čestice imaju direktan put u organizam i to je gotovo kao da uopšte ne nosite masku, naglašava Šmit-Kanasit.

Ispravno bi bilo i masku ne dodirivati rukama i koristiti je jedino uz pomoć trakica za skidanje ili stavljanje.

Šmit-Kanasit kaže da je dobra zamisao nositi masku kad god ste blizu drugih ljudi duže vreme, na primer u autobusu. Mogućnost zaraze nije verovatna ako ste pored nekoga tokom kraćeg vremena.

Deset do 15 minuta, to je kritična tačka, rekao je. Na mnogim mestima nošenje maske je obvezno. No one ne mogu da se nose dovoljno čvrsto da bi osobu zaštitile od aerosola, još manjih čestica u vazduhu, koje lako mogu dospeti do usta i s bočnih strana.

Nemački virolog još jednom podseća da to znači da i s maskom treba voditi računa o držanju fizičkog razmaka, piše Hina, prenosi zadovoljna.hr.