Mitiseri se često smatraju oblikom blage akne i nastaju kada se pore kože začepe masnoćom (sebumom), mrtvim stanicama kože i ostalim nečistoćama.

Mitiseri mogu biti crni i beli. Crni su oni otvoreni i površinski su vidljivi, jer se sebum i nečistoće oksiduju u vazduhu, što im daje tamniju boju. Beli mitiseri su zatvoreni i ispod površine kože i kao takvi su obično manje vidljivi.

Kako se formiraju mitiseri na licu?

Prekomerna proizvodnja sebuma: Koža sadrži lojne žlezde koje proizvode sebum, prirodno ulje koje održava kožu hidratantnom. Kada ove žlezde proizvode previše sebuma, on se može nakupiti u porama i izazvati začepljenje.

Skupljanje mrtvih stanica kože: Tokom normalnog procesa obnavljanja kože, mrtve stanice se ljušte sa površine kože. Ako se ove stanice ne uklone pravilno, mogu se akumulirati i zajedno sa sebumom začepiti pore.

Prolazak bakterija: Bakterije koje se prirodno nalaze na koži, poput Propionibacterium acnes, mogu proći kroz začepljene pore i uzrokovati upalu.

Nakupljanje sebuma: Kada se proizvedeni sebum akumulira u porama, može doći do začepljenja. To se često događa na područjima sa većim brojem lojnih žlezda, poput nosa, čela i brade.

Oksidacija: Ako je začepljena pora otvorena na površini kože, sebum i nečistoće izložene su vazduhu. Oksidacija uzrokuje promenu boje, pa se crni mitiseri (otvoreni komedoni) pojavljuju kada se sebum oksidira i postane tamne boje.

Mitiseri su često rezultat prekomerne proizvodnje sebuma, hormonskih promena, loših navika nege kože i genetske predispozicije. Osim toga, dodatni faktori poput upotrebe komedogenih proizvoda za negu kože, zagađenja vazduha i nepravilne ishrane, takođe mogu da doprinesu formiranju mitisera.

Prevencija mitisera uključuje redovno čišćenje lica, upotrebu blagih sredstava za čišćenje, korištenje nemasnih hidratantnih krema i zaštita od sunca. Takođe je važno da iznegavate stiskanje ili istiskivanje mitisera, jer to može dovesti do upale ili oštećenja kože.

Kako trajno ukloniti mitisere

Trajno uklanjanje mitisera može biti izazovno jer su mitiseri često posledica začepljenih i proširenih pora. Evo nekoliko metoda koje možete da pokušate:

Dermatološki tretmani: Poseta dermatologu je najsigurniji način za trajno uklanjanje mitisera. Stručnjaci mogu da primenu različite tretmane kao što je hemijski piling, mikrodermoabrazija, laserska terapija ili dermoabrazija kako bi uklonili mitisere i poboljšali izgled kože.

Ekstruzija kod dermatologa: Dermatolog može ručno da izvuče mitisere koristeći poseban alat. Ovo se ne preporučuje za samostalno izvođenje kod kuće jer neprofesionalno izvlačenje može dovesti do infekcija i oštećenja kože.

Topli kompresi: Topli kompresi mogu pomoći u omekšavanju mitisera i otvaranju pora, što olakšava njihovo uklanjanje. Možete natopiti čistu krpu toplom vodom i držati je na licu nekoliko minuta prije nego pokušate nježno istisnuti mitisere, koristeći čiste ruke ili ekstraktor mitisera.

Pravilna nega kože: Redovna njega kože može pomoći u prevenciji mitisera. To uključuje pranje lica blagim sredstvom za čišćenje, upotrebu nemasnih hidratantnih krema i zaštita od sunca. Takođe, proizvodi koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline ili glikolne kiseline mogu pomoći u čišćenju pora.

Izbegavanje komedogenih proizvoda: Koristite proizvode za njegu kože i šminku koji su označeni kao "bez ulja" i "nekomedogeni" kako biste smanjili rizik od začepljenih pora.

Važno je napomenuti da su mitiseri često hronični i mogu se povremeno vraćati. Redovna i konstantna nega kože i održavanje higijene mogu pomoći u sprečavanju njihovog ponovnog nastanka.

Također uvek se posavetujte sa dermatologom pre nego što se odlučite za bilo kakve ozbiljnije tretmane kako biste utvrdili najbolji pristup za svoj tip kože.

Šta se sve koristi u borbi protiv mitisera

Borba protiv mitisera uključuje različite pristupe i proizvode za njegu kože. Evo nekoliko stvari koje se često koristi u borbi protiv mitisera:

Sredstva za čišćenje lica: Blaga sredstva za čišćenje lica pomažu u uklanjanju sebuma, nečistoća i mrtvih stanica kože s površine kože. Očistite lice dva puta dnevno kako biste održavali pore čistima.

Piling sredstva: Piling sredstva, uključujući pilinge s abrazivnim česticama ili kiseline, pomažu u uklanjanju mrtvih stanica kože i otvaranju pora. Redovito pilingiranje može smanjiti rizik od začpljenih pora.

Komedolitički sastojci: Sastojci poput salicilne kiseline (beta-hidroksi kiselina) i glikolne kiseline mogu pomoći u čišćenju pora i sprječavanju začepljenja.

Topli kompresi: Topli kompresi mogu pomoći omekšati mitisere i otvoriti pore, što olakšava njihovo uklanjanje.

Ekstraktori mitisera: Ovi alati pomažu u nežnom izvlačenju mitisera. Međutim, njihova upotreba zahteva oprez kako ne bi oštetili kožu ili izazvali infekciju.

Kozmetički tretmani: Dermatološki tretmani kao što su hemijski pilinzi, mikrodermoabrazija, laserska terapija ili dermoabrazija mogu se koristiti za profesionalno čišćenje pora i uklanjanje mitisera.

Hidratantne kreme i zaštita od sunca: Korištenje nemasnih hidratantnih krema i zaštita od sunca pomažu u održavanju ravnoteže vlažnosti i sprečavaju prekomernu proizvodnju sebuma.

Izbegavanje homedogenih proizvoda: Koristite proizvode za njegu kože i šminku označene kao "bez ulja" i "nekomedogeni" kako biste smanjili rizik od začepljenih pora.

Zdrava prehrana i hidratacija: Uravnotežena prehrana, unos dovoljno vode i smanjenje konzumacije šećera i masne hrane mogu pomoći u održavanju zdrave kože.

Važno je napomenuti da borba protiv mitisera zahteva strpljenje i doslednost. Takođe, svaki tip kože je jedinstven, pa što deluje za jednu osobu možda neće nužno delovati isto za drugu. Ako imate ozbiljne probleme s mitiserima, preporučuje se konsultacija sa dermatologom, kao bi se odredile personalizovani preporuke i saveti.

Kako se rešiti mitisera u kućnim uslovima

Da biste se rešili mitisera kod kuće, možete primeniti nekoliko pristupa i tehnika za negu kože. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći:

Redovno čišćenje lica: Pravilno čišćenje lica važno je za uklanjanje sebuma, nečistoća i mrtvih stanica kože koje mogu uzrokovati mitisere. Koristite blago sredstvo za čišćenje koje odgovara vašem tipu kože i operite lice dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Upotreba pilinga: Piling sredstva ili piling kiselinama mogu vam pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože i otvaranju pora. Koristite ih jednom ili dvaput tjedno, ovisno o potrebama vaše kože. Pripazite da ne koristite previše agresivne pilinge, jer to može iritirati kožu.

Topli kompresi: Topli kompresi pomažu omekšati mitisere i otvoriti pore, olakšavajući njihovo uklanjanje. Natopite čistu krpu u toplu vodu, iscedite je i nežno je držite na licu nekoliko minuta pre nego što pokušate da istisnete mitisere.

Izvlačenje mitisera: Ako se odlučite da izvučete mitisere, koristite čiste ruke ili ekstraktor mitisera. Prethodno omekšajte kožu toplim kompresom i nežno pritisnite predeo oko mitisera. Pripazite da prekomerno ne pritiskate kako biste izbegli oštećenje kože.

Komedolitički sastojci: Proizvodi koji sadrže sastojke kao što su salicilna kiselina, glikolna kiselina ili retinoidi mogu pomoći u sprečavanju začepljenih pora i smanjenju mitisera.

Nemastne hidratantne kreme: Nakon čišćenja i tretiranja kože, koristite nemasnu hidratantnu kremu kako biste održali ravnotežu vlažnosti kože.

Zaštita od sunca: Upotreba kreme sa zaštitnim faktorom štiti kožu od štetnih UV vazduha i pomaže u prevenciji oštećenja kože.

Izbegavanje stiskanja mitisera: Iako je primamljivo stisnuti mitisere, to može dovesti do infekcija, ožiljaka i oštećenja kože. Ako niste sigurni kako to ispravno učiniti, bolje je konzultirati se s dermatologom.

Uravnotežena ishrana i hidratacija: Zdrava prehrana, unos dovoljno vode i izbegavanje preteranog unosa šećera i masne hrane mogu pomoći u očuvanju zdrave kože.

NAPOMENA: Ako imate ozbiljne probleme s mitiserima ili ako se vaša koža ne poboljšava kod kuće, preporučljivo je da se konsultujete sa dermatologom. Stručnjak vam može pružiti personalizovane savete i tretmane kako biste postigli najbolje rezultate.

Šta nikako ne bi trebalo da radite kod kuće prilikom rešavanja mitisera

Postoje određeni postupci i prakse koje nikako ne biste trebali primjenjivati kod kuće za uklanjanje mitisera jer mogu dovesti do ozbiljnih problema sa kožom. Evo nekoliko stvari koje treba da izbegavate:

Stiskanje mitisera prstima ili noktima: Stiskanje mitisera prstima ili noktima može ozbiljno oštetiti kožu i izazvati infekcije, ožiljke i upale. Ovo može dodatno pogoršati problem i dovesti do širenja bakterija po koži.

Upotreba oštrih predmeta: Nikada nemojte koristiti oštre predmete poput igala, pinceta ili drugih alatki za istiskivanje mitisera. To može uzrokovati ozbiljne povrede kože i upale.

Prekomerno pilingovanje: Prekomerno korištenje pilinga ili abrazivnih proizvoda za njegu kože može iritirati kožu i uzrokovati oštećenja. Nemojte koristiti pilinge svakodnevno, već ih primenjujte prema uputima proizvođača.

Upotreba alkohola i agresivnih hemikalija: Neki ljudi pokušavaju da koriste alkohol ili druge jake hemikalije kako bi "osušili" mitisere. Ovo može isušiti kožu i izazvati iritaciju. Izbegavajte agresivne hemikalije koje nisu namenjene za negu kože.

Nepravilno čišćenje kože: Preterano ili nepravilno čišćenje lica može ukloniti prirodna ulja koja su potrebna za održavanje ravnoteže kože, što može rezultirati prekomernom proizvodnjom sebuma i začepljenim porama.

Korištenje prekomernih količina proizvoda: Više proizvoda za njegu kože nije uvek bolje. Korištenje previše proizvoda može opteretiti kožu i izazvati iritaciju.

Zaboravljanje zaštite od sunca: Nakon primene proizvoda za njegu kože, uvek koristite kremu sa zaštitnim faktorom kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka.

Samodijagnoza i samo-lečenje: Ako imate ozbiljne probleme s mitiserima ili kožom, nemojte sami da određujete dijagnozu i lekove. Bolje je da se konsultujete sa dermatologom.

Kada je vreme da posetite dermatologa

Poseta kod dermatologa bi trebalo da bude deo vaše rutinske nege kože, kako biste imali zdravu i lepu kožu. Međutim, postoje određeni znakovi i situacije kada je posebno važno konsultovati se sa dermatologom. Evo nekoliko primera kada je vreme da posetite dermatologa:

Akne: Ako imate problema sa aknama koje ne reagiraju na “over-the-counter” proizvode ili koje ostavljaju ožiljke, dermatolog vam može pružiti delotvorne tretmane za kontrolu akni.

Promene na koži: Ako primetite promene na koži poput novih madeža, povećanja ili promene u postojećim madežima, crvenila, osipa ili drugih neobičnih simptoma, svakako posetite dermatologa kako biste bili sigurni.

Hronične kožne bolesti: Osobe koje boluju od hroničnih kožnih bolesti poput psorijaze, ekcema ili dermatitisa treba redovno da obavljaju dermatološki pregled.

Gubitak kose: Ako primijetite neobičan gubitak kose ili promjene na vlasištu, dermatolog može pomoći u dijagnosticiranju uzroka i preporučiti odgovarajući tretman.

Pojačano starenje kože: Ako vas brine starenje kože, dermatolog vam može ponuditi različite tretmane i postupke kako biste očuvali mladenački izgled kože.

Hronične alergijske reakcije na koži: Ako imate kronične alergijske reakcije na koži ili česte iritacije, dermatolog može vam pomoći identificirati okidače i pružiti tretmane.

Preporuke za prevenciju i rutinsku negu kože: Dermatolog može pružiti korisne savete i preporuke za prevenciju i rutinsku negu kože prema vašem tipu kože i potrebama.

Generalno, ako ste zabrinuti ili primetite bilo kakvu promenu na koži, bolje je da se konsultujte sa lekarom što pre. Rana dijagnoza i tretman su često ključni za očuvanje zdravlja kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.