Kako pronaći balans između posla i treninga

Usklađivanje posla, životnih obaveza, održavanje kondicije i zdrave ishrane ponekad može delovati kao neostvariv cilj za vreme koje imamo u jednom danu. Iako su istraživanja pokazala da redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana mogu smanjiti stres, poboljšati nivo energije i pomoći u balansu sa svim obavezama, teško je naći vremena za sve.

PR
Ilustracija Foto: Bojan Milinkov/Shutterstock
Ilustracija Foto: Bojan Milinkov/Shutterstock
.

Za većinu ljudi, upravo ovo predstavlja najveći izazov. Ali zato, ključ je u dobroj organizaciji vremena.

Vežbajte na putu do posla

Ovo može biti sjajan način da ubacite fitnes u svoj svakodnevni raspored. Ako vam je posao blizu, razmislite o hodanju ili vožnji bicikla, umesto što svaki dan idete gradskim prevozom ili automobilom. Čak iako je udaljenost nešto veća, razmislite o tome da se parkirate malo dalje od vašeg radnog mesta, a ostatak puta prepešačite.

Male promene u svakodnevnim aktivnostima mogu značajno uticati na fizičku kondiciju. Ako imate priliku da koristite stepenice umesto lifta, to je još jedan sjajan način da dodate fizičku aktivnost tokom dana.

Učlanite se u najbližu teretanu

Prilikom odabira teretane, lokacija je veoma važna iz više razloga. Recimo, ako je teretana predaleko, putovanje na drugi deo grada može biti naporan. Pritom, to zahteva odvajanje dodatnog vremena za putovanje.

Nakon napornog dana na poslu, verovatno će se vaša motivacija za odlazak u teretanu koja nije u blizini smanjiti. Zato je bitno da ona bude blizu vašeg doma ili posla kako ne biste propuštali treninge. Sigurno se najbolje teretane u glavnom gradu nalaze i u vašoj blizini.

Ako želite pronaći najbolje teretane u glavnom gradu, najbolje bi bilo da istražite različite recenzije i preporuke onlajn, kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i ciljevima vežbanja.

Osim toga, kada vam je teretana u blizini, moći ćete da vežbate s prijateljima ili kolegama s posla. To će vam omogućiti dodatnu motivaciju za redovno treniranje. Takođe, redovni treninzi će doprineti tome da se osećate bolje i zdravije, što može imati pozitivan uticaj kako na privatni, tako i na poslovni život.

Propušteni trening nadoknadite kod kuće

Vežbanje kod kuće je odličan način da nadoknadite propušteni trening, pogotovo kada niste u mogućnosti da trenirate na otvorenom. Ukoliko propustite jedan ili dva dana treninga, naknadno vežbanje će vam pomoći da održite kondiciju.

Postoji mnogo vežbi koje ne zahtevaju posebnu opremu ili rad sa trenerom. Takođe, određene aplikacije vam mogu pomoći pri odabiru vežbi, a da pritom budu prilagođene vašim ciljevima i nivou fizičke aktivnosti.

Kada vežbate kod kuće, imate veću kontrolu nad svojim rasporedom, što vam omogućava da se prilagodite svojim potrebama i obavezama. Dakle, ako vam je potreban dan odmora ili se jednostavno ne osećate dobro, možete jednostavno trening odraditi kod kuće.

Napravite pauzu kada vam je to potrebno

Ponekad, čak i kada se trudite da ostanete disciplinovani u vežbanju, može se desiti da vam je potrebna pauza. Kada osetite da ste preterali sa vežbanjem, imate manjak motivacije ili jednostavno osetite bol, ne ustručavajte se da napravite pauzu.

Dajte telu vreme da se oporavi i regeneriše, posebno ako osećate bol ili povredu. Važno je slušati svoje telo i dati mu vreme da se odmorii pre nego što nastavite sa vežbanjem.

Umesto da se fokusirate na treniranje svaki dan, možete razmisliti o uvođenju aktivnosti nešto nižeg intenziteta, poput joge ili plivanja, koje će vam pomoći da ostanete aktivni dok se telo oporavlja. Ne zaboravite da je važno da brinete o svom telu i da mu date potrebno vreme za odmor, kako biste mogli da nastavite sa dugoročnom i zdravom fizičkom aktivnošću.

Ishrana je veoma bitna

Kada ste aktivni, vašem telu je potrebno više hranjivih sastojaka kako bi se oporavilo i održalo energiju. Ishrana koja je bogata proteinima, kompleksnim ugljenim hidratima i zdravim mastima je poželjna i značajna, kako bi se održao nivo energije i izdržljivost tokom treninga.

Takođe je važno voditi računa o unosu vode i elektrolita kako bi se izbegla dehidratacija tokom fizičke aktivnosti. Uz to, važno je pravilno planirati obroke kako bi se održala pravilna ravnoteža između unosa hrane i potrošnje kalorija.

Nemojte preskakati obroke, jer to može dovesti do umora i nedostatka energije. Umesto toga, planirajte zdrave obroke koji će vam dati dovoljno energije za vaš trening i radni dan. Kada se hrana pravilno planira, možete osigurati dovoljno energije za trening i posao, povećati izdržljivost i fokus tokom treninga i pomoći telu u oporavku.