Kako da steknete izgubljeno samopouzdanje?

Imate problem sa samopouzdanjem? Mnogi od nas odnosno velika većina ima manjak samopouzdanja. Verovatno će vam zvučati neverovatno, ali čak i oni koji deluju poprilično samouvereno ponekad sumnjaju u sebe. Postoji mnogo razloga za gubitak samopouzdanja, ali koji god da su u pitanju svi se mogu prevazići! Evo nekih metoda kako da izgradite izgubljeno samopouzdanje i vratite osmeh na lice.

.

1. Setite se svojih uspeha

Napravite listu svojih uspeha. Uglavnom smo vaspitani da ne pridajemo previše važnosti našim uspesima, ali ukoliko pokušate da napišete mini biografiju videćete koliko ste toga postigli u životu.

2. Istaknite vrline

Baš kao što ste u prvom koraku zaboravili na skromnost, sada je vreme da istaknete svoje vrline i to tako što ćete napraviti spisak. Napišite spisak od barem 10 dobrih osobina, pažljivo ga pročitajte i shvatićete koliko ste zapravo dobra osoba.

3. Pitajte druge

Dobro je da sami uvidite svoje vrline, ali ponekad nije loše da znate šta drugi misle o vama. Pitajte svoje najbliže šta vole kod vas. Sigurno ćete se pozitivno iznenaditi kada čujete šta drugi misle o vama. Možda čujete nešto čega niste ni svesni!

4. Ne odustajte

Neuspeh je uvek praćen osećanjem obeshrabljenosti. Obično je sve ono do čega nam je stalo teže dostupno. Rešenje je da ne odustajete lako, jer ako stalno pokušavate to će vam se i ostvariti.

5. Verujte da vredite

Većina od nas nema visoko mišljenje o sebi. Ukoliko ga imate to ne znači da ste egoista, već je to potrebno kako biste očuvali mentalni balans. Počnite da verujete da zaslužujete da vam se dešavaju lepe stvari, jedino tako će se to i desiti.

6. Opustite se

Bliži se neki važan događaj, a vi ste sve nervozniji! Prirodna reakcija je da ne radite ono što vas čini nervoznim, ali to nije rešenje. Problem možete prevazići tako što ćete sebi govoriti kako je to lako i probati da se relaksirate. Time ne samo što ćete podići nivo samopouzdanja, već ćete lakše i prebroditi to nešto.

7. Pripremite se

Priprema za nešto čega se bojite je najbolji način da to i prevaziđete. Što ste spremniji to će vam biti lakše. Zato se pripremite tako što ćete u vašem umu zamisliti određenu situaciju koja vam izaziva nelagodnost i time se pripremiti se za sve eventualne posledice.

8. Nemojte se plašiti greške!

Greške postoje da bi iz njih nešto naučili! Samo ćete na osnovu tog iskustva moći da naučite da ne pravite istu grešku sledeći put.

Samopouzdanje je nešto na čemu treba raditi, jer niko nije rođen sa viškom ili manjkom samopouzdanja. Verujte u sebe, jer jedino tako ćete postići nešto do čega vam je stalo. Nastavite da vežbate, naučite da budete ponosni na sebe i vaše samopouzdanje će porasti!

Izvor: b92.net/superzena