Kada treba reagovati u slučaju povišenih vrednosti D-dimera u trudnoći?

Ne postoji način da se spreči nastanak tromboze u trudnoći sa tim da se rizik značajno može smanjiti preventivnim merama!

dr Srđan Babić, foto: Privatna arhiva
dr Srđan Babić, foto: Privatna arhiva

Proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja, pogotovo kod žena. Pored ženskog pola, genetika ima značajniju ulogu u pojavi proširenih vena. Postoji više razloga koji dovode do nastanka proširenih vena u trudnoći kao što su hormonski disbalans i pritisak materice na vene male karlice sa posledičnim povećanjem pritiska u venama nogu.

Sa posledičnim oštećenjem vena povećava se rizik za nastanak tromboze i venskog tromboembolizma. Ovome doprinosi smanjeno kretanje tokom trudnoće, blizanačka trudnoća i povećenje telesne težine. Jedan od značajnih biomarkera tromboze je D-dimer. D-dimer nastaje kao posledica razgradnje fibrina - oslobađaju se sastojci ugruška koji se nazivaju D-dimeri. U trudnoći povišene vrednosti D-dimera mogu biti normalne, ali isto tako mogu ukazivati na dva ozbiljna medicinska stanja: trombozu u površnom ili dubokom venskom sistemu.

Tromboza u površnom venskom sistemu se najčešće manifestuje sa bolom i crvenilom u predelu trombozirane vene, nekad uz povišenu telesnu temperaturu. Sa druge strane tromboza u dubokom venskom sistemu se manifestuje naglim otokom noge, bolom, bledom ili crvenom zategnutom kožom. I jedna i druga tromboza mogu da dovedu do komplikacija koje se manifestuju bolom u grudima, nedostatkom vazduha i iskašljavanjem krvi što predstavlja plućnu emboliju.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga, Collor duplex scan-om površnog i dubokog venskog sistema i laboratorijskim analizama koje ukazuju na povišene vrednosti D-dimera. I površna i duboka venska tromboza se leče heparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu.

Sad se dolazi do pitanja kada treba reagovati u slučaju povišenih vrednosti D-dimera koji se rutinski radi u trudnoći?

U prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa osnovnim nivoom pre nego što žena zatrudni. U drugom tromesečju nivo D-dimera raste 2 puta dok se u trećem trimestru vrednosti D-dimera se utrostručuju.
Ultrazvučni pregled venskog sistema treba ukoliko trudnica ima neki od pomenutih simptoma površne ili tromboze dubokih vena, povišen D-dimer kao i ukoliko ima faktore rizika kao što su: prethodne epizode tromboze ili familijarnu predispoziciju, ukoliko je starija od 35god, ima BMI veći od 30, blizanačku trudnoću, lečenje plodnosti, dugo mirovanje ili varikozno izmenjene vene.

Ne postoji način da se spreči nastanak tromboze u trudnoći sa tim da se rizik značajno može smanjiti preventivnim merama:

– Izbegavanje dugog sedenja i stajanja. Kad imate priliku, podignite noge.
– Ne nositi visoke štikle. Ravna obuća omogućuje bolje funkcionisanje mišića koji deluju kao pumpa i vraćaju krv.
– Savetuje se redovna i umerena fizička aktivnost
– Nošenje hulahopki za trudnice koje je potrebno oblačiti ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama
– Spavanje na levoj strani zbog smanjenja pritiska na venski sistem.
– Uzimanje dovoljno tečnosti, naročito tokom leta, uz izbegavanje sunčanja.
– Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama
– Ne nositi teške stvari

Takođe je od ekstremne važnosti da se vene operišu pre planiranja trudnoće i na taj način se smanjuju rizici i komplikacije. Ukoliko postoje varikozne vene u drugom stanju obavezno naglasiti ginekologu koji će vas upututi na pregled vaskularnog hirurga u cilju bezbedne trudnoće i porođaja.

Autor: Ass dr sci med dr Srđan Babić, vaskularni hirurg