Kada treba da JEDEMO DORUČAK I VEČERU, kako bismo se rešili sala na stomaku?

Lekar sa Floride Nahid Ali savetovao je u koje vreme je najbolje da imamo doručak i večeru, ukoliko želimo da smanjimo obim struka.

Izvor: Klix.ba/N.O.  |  
Ilustracija Foto: Nikita Khrebtov/Shutterstock
Ilustracija Foto: Nikita Khrebtov/Shutterstock
.

Dr Nahid Ali je za britanski "GB News" izjavio da bi trebalo da uskladimo prirodni cirkadijalni ritam sa obrocima. Dan treba da vam počne u šest ujutro, a sa svim aktivnostima bi trebalo da završite do 22.00! "Praćenje ritma posebno za doručak i večeru, može dodatno poboljšati sposobnost tela da sagoreva masnoće na u predelu stomaka", naveo je.

Visceralna mast – mast skladištena duboko u predelu stomaka, i koja okružuje želudac, jetru i creva – može biti najopasnija vrsta masti jer luči toksične stvari koje povećavaju krvni pritisak i izazivaju upalu. Pokazalo se da ograničavanje u konzumiranju hrane na određeno vreme smanjuje visceralnu masnoću.

"Doručak bi u idealnom slučaju trebalo da bude u roku od sat vremena nakon buđenja. Ako se budite u 6.00, već u 7.00 bi trebalo da doručkujete, kako bi se ubrzao metabolizam", preporučuje Ali.

U nastavku je dodao: "Večeru, s druge strane, treba konzumirati najmanje dva do tri sata prije spavanja, oko 19 sati, kako bi se osiguralo da tijelo ima dovoljno vremena da probavi obrok prije nego što se metabolizam uspori tokom spavanja".

Metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju. Oni sa brzim metabolizmom sagorevaju više kalorija - čak i u mirovanju.

Jedno istraživanje je pokazalo da telo sagoreva najmanje kalorija tokom kasne "biološke" noći, a najviše kalorija u "biološkim" popodnevnim i večernjim satima.

U istraživanju iz 2019. godine preporučuje se dva do tri obroka dnevno, a konzumiranje poslednjeg obroka u danu čak između 15h i 16h. Takođe, podrazumeva se da ne smete konzumirati grickalie tokom noći.

Praćenje tog rasporeda može smanjiti holesterol, upalu i glad uz poboljšanje cirkadijalnog ritma, što je 24-satni biološki sat koji kontroliše vaš obrazac spavanja, oslobađanje hormona, apetit, probavu i telesnu temperaturu.