Kada bi vaše grudi progovorile, evo šta bi želele da znate...

Ovih osam stvari morate znati!

Grudi su prilično jasne i jednostavne. One vas obaveštavaju kada je nova menstruacija na putu. Signaliziraju kada je hladno, a naravno i obavljaju svoju ulogu kada treba privući partnera. Ali koliko god da ste bliske sa svojim „dragim devojkama“, verovatno postoji nekoliko stvari koje ne znate o njima. I zbog toga im sada dajemo reč, a evo šta bi one želele da vam kažu.

„Mi menjamo veličinu“
Promena i tok hormona tokom ciklusa izazivaju rast žlezdi u grudima kako bi se pripremile za moguću trudnoću. To može dovesti do oticanja i osetljivosti. U stvari, estrogen je razlog zbog kojeg uzimanje kontraceptivne pilule nekada može imati rast grudi kao „sporedno (željeno) dejstvo“. Oralni kontraceptivi sa većom dozom estrogena mogu izazvati zadržavanje tečnosti u grudima i stimulisati rast ćelija u njima, kaže dr Harold Karlson, šef endokrinologije i metabolizma u Stunbruk medicinskoj školi u Americi. Kontraceptivi nisu jedini lekovi koji imaju taj efekat. I neki antipsihotici (koji se često propisuju osobama sa bipolarnim poremećajem) ili čak neki lekovi za gorušicu podižu nivo hormona prolaktina koji može izazvati osetljivost i rast grudi i čak proizvodnju mleka. Ako vam se tako nešto događa i nije vam prijatno, posavetujte se sa lekarom o lekovima koji smanjuju nivo prolaktina. Hormonska spirala takođe može imati nekoliko sporednih dejstava jer sadrži progesteron kao aktivni sastojak.

Kada pričamo o veličini, veće nije uvek i bolje. Nekada su žene u četrdesetim tražile operacije smanjenja grudi, ali se poslednjih godina broj tinejdžerki i devojaka u dvadesetim koje žele manje grudi udvostručio. Milenijalke ne žele da se odreknu plesa ili sporta ili da prolaze kroz svoje dvadesete i tridesete sa bolom u leđima i vratu. Isto tako ne žele da troše novac na posebno izrađene i skupe brusthaltere.

„Mi nismo identične iako smo par“
Bez obzira kolike su vam grudi, kod dve trećine žena njihov par grudi nije identičan. Mnoge od njih imaju levu dojku veću. A ako vaše simetrične grudi odjednom ne budu više identične idite kod lekara jer se može raditi o nekoj infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

„Mi nismo tempirane bombe“
Da, rak dojke je previše čest. Jedna od 8 žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali to nije razlog za paniku. Mnoge žene su preterano zabrinute za rak dojke, čak i one mlađe od 35 godina. Ali mamografija nije preporučljiva za žene bez povišenog rizika pre 40. godine (lekar može dati drugačije preporuke ženama koje imaju predispoziciju zbog porodične istorije bolesti).

„Volimo da nas opipavate“
Korisno je da žene znaju kako njihove grudi izgledaju i kakvu strukturu imaju.

Zbog toga je dobro da jednom mesečno opipate svoje grudi temeljno. S obzirom na to da se grudi menjaju tokom ciklusa, dobro je da to obavljate svakog meseca u isto vreme. Na taj način lako ćete uočiti ako dođe do promena. Obratite pažnju na čvoriće, izrasline ili zadebljanja. Budite obazrivi i ako uočite neku promenu na koži poput promene u boji ili iscetka iz dojki. Sve u šta sumnjate proverite kod doktora, ali nemojte da paničite. Većina žena ima benigne izrasline i čvoriće u nekom momentu u životu.

„Potrebno nam je malo više podrške”
Prema istraživanjima, između 64 i 85 posto žena kupuje pogrešnu veličinu brusthaltera. Dobar brusthalter prekriva celo tkivo grudi i ne dozvoljava nekim delovima da ostanu nepodržani. Kako biste našli idealan brusthalter, morate saznati koji je oblik korena vaših grudi - deo grudi koji se pripaja uz grudni koš. Ako je vaš koren grudi uzan, može se desiti da većina brusthaltera koji se prodaju u velikim radnjama neće odgovarati vašim dojkama. To često dovodi do neudobnosti brusthaltera jer vas žice ispod korpi mogu bosti i žuljati. Kako biste otkrili oblik korena grudi, stanite ispred ogledala. Potrebno je da obeležite nekoliko tačaka na grudima i izmerite svoj oblik. Nabavite flomaster ili marker koji se lako pere i obeležite tačkama krajnju unutrašnju, najvišu, najnižu i krajnju spoljnu tačku oko grudi. Povežite te tačke linijom. Ako linija ima oblik latiničnog slova „U“, onda imate uzani koren dojke, a ako linije čine nešto što podseća na Nike znak štikliranja, onda je vaš koren širi.

„Osetljive smo na sunce“
Nošenje majica sa velikim izrazom izlaže vaše grudi UV zračenju - u bilo koje doba godine. Možete pokazati svoj dekolte, ali ga zaštitite od zračenja kremom. Koža na grudima je osetljivija nego na nekim drugim delovima jer nije toliko bila izložena suncu kao recimo ruke ili lice. Dešava se da zbog nedostatka nege i pod uticajem sunca koža na grudima izgleda mnogo starije nego koža lica. Koristite tokom dana kremu sa zaštitnim faktorom, a pred spavanje mažite svoje grudi hidrirajućom kremom.

„Volimo da se igrate nama“
Tretirajte svoje grudi kao dodatni klitoris. Jedna od najsnažnijih erogenih zona kod žena su grudi. Neke srećne dame uspevaju da dožive orgazam i samo od igranja grudima (takozvani nipplegasm… da, to postoji!) Tražite od svog dragog da im posveti posebnu pažnju. Stimulacijom bradavica šalje se signal istom delu ženskog mozga kao i kod stimulacije klitorisa, vagine i cerviksa. Razlog se može naći u evoluciji jer se isti receptori oksitocina nalaze i oko mlečnih žlezda i u mišićima materice. Stoga njihova stimulacija može dovesti do želje za razmnožavanjem i širenjem vrste, objašnjava psiholog Beri R. Komsaruk, jedan od autora Vodiča kroz orgazme.

„I mi nekada planemo“
Sedenje u znojavoj sportskoj opremi i brusthalteru može iritirati kožu na grudima. Ovaj predeo kože sadrži mnogo lojnih žlezda i zbog toga je skloniji ekcemu i stvaranju akni. Kako biste sačuvali lep izgled dekoltea, tuširajte se odmah posle treniranja koristeći sredstva poput benzoil-peroksid gela na osetljivim delovima. Posle toga nanesite kremu koja sprečava stvaranje akni. Ako imate neku bubuljicu koja se nedeljama ne sasušuje i ne nestaje ili osip oko bradavica, proverite to kod lekara.

U svakom slučaju, kada ste saslušale i još bolje upoznale svoje „dve saputnice“, uz ovih nekoliko saveta nastavite dalje i uživajte u svojim zdravim, lepim i negovanim grudima.

Izvor: cosmopolitan.rs