Endometrioza je podmukla hronična upalna bolest kod žena, koju karakteriše rast tkiva endometrijuma (sluzokože materice) van materice, gde se u normalnim okolnostima nalazi.

Kod žena koje imaju endometriozu, tkivo endometrijuma može se javiti na jajnicima, jajovodima, u plućima, crevima, grliću materice, te pupku…

"Većina žena u nekom trenutku života oseća jake menstrualne grčeve, ali kada to postane tortura, te se bolovi javljaju na više mesta, uzrok može biti endometrioza, kažu lekari.

Simptomi endometrioze

Glavni simptom endometrioze je bol u području karlice, koji je često povezan sa menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tokom menstruacije, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijim nego obično. Takođe, kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

- Bolne menstruacije

- Bol kod polnog odnosa

- Bol kod uriniranja

- Jako krvarenje

Probleme s plodnošću

Endometriotizno tkivo je osetljivo na polne hormone kao i normalna sluznica materice, ono raste, zadebljava se i na kraju ljušti.

Tokom menstruacionog ciklusa, žena sa ovim poremećajem ne krvari samo iz materice nego iz svih tkiva endometrijuma izvan nje.

S obzirom na to da brojna druga stanja mogu imati slične simptome, problem sa endomtriozom što može proći više godina dok se ne dijagnostifikuje. A do tada se u zahvaćenim organima mogu stvoriti priraslice i upale.

Svaka deseta žena, po procenama stručnjaka, boluje od ovog poremaćaja.

Uzroci endometrioze

Iako tačan uzrok endometrioze nije siguran, ima nekoliko mogućih objašnjenja:

Retrogradna menstruacija

Najčešće objašnjenje za endometriozu. Kod retrogradne menstruacije, krv koja sadrži endometriozne ćelije vraća se nazad kroz jajovode i u matericu umesto da izađe iz tela.

Može se osetiti u donjem delu abdomena, ali i u leđima i tokom mokrenja, pražnjenja creva ili polnog odnosa.

Žene koje imaju takve bolove, posebno ako je povezan s menstrualnim ciklusom, treba da se obrate svom ginekologu koji će otkriti znakove endometrioze ultrazvučnim pregledom.

Ali, sigurna dijagnoza se postavlja jedino laparoskopijom pod opštom anestezijom.

Tada hirurg pravi mali rez u blizini pupka, postavljajući instrument - laparoskop kojim u abdomenu traži tkivo nalik endometrijskom. Ponekad ga može i očistiti.

Simptomi se mogu privremeno povući s trudnoćom. Treba napomenuti da endometrioza često utiče na plodnost žene.

Izvor: Stil

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.