Istraživanje pokazalo: Svaka peta žena ne menja donji veš redovno

Žensko zdravlje ozbiljno može biti ugroženo ukoliko se ne vodi računa o redovnoj higijeni. Istraživanje u kojem je učestvovalo više od 1000 žena dalo je zabrinjavajuće rezultate - svaka peta žena ne menja donji veš redovo.

Svaka peta žena ne menja redovno donji veš, foto: Yuriy Maksymiv/Shutterstock
Svaka peta žena ne menja redovno donji veš, foto: Yuriy Maksymiv/Shutterstock

Jedna od deset žena nosi isti donji veš tri dana ili duže, što znači da je ova navika mnogo češća nego što mislite.

Neki od navedenih razloga za ovu lošu naviku su bili nedostatak vremena ujutro, umor uveče, ušteda na vodi, kao smanjenje količine prljavog veša.

Više od polovine žena, čak 55 odsto, u krevet ležu u istim gaćicama koje su nosile tokom celog dana, a najviše ih je u starosnoj grupi starijoj od 55 godina.

Skoro četvrtina žena priznala je da ne menja veš nakon treninga, a u toj grupi je najviše mlađih od 25 godina.

Razlozi za ovakve (ne)higijenske navike su različiti, pa neke dame kažu da na ovaj način štede vreme i novac, druge smatraju da tako čuvaju okolinu, a ima i onih koji misle da je to savršeno normalno.

Kada je reč o brushalterima, treba ih prati nakon dva do tri nošenja, ali 33 odsto ispitanica brushaltere nosi duže od toga, piše 24sata.hr.

Stručnjaci savetuju da se donji veš obavezno menja svakog dana, zbog zdravlja.

"Možda ste u iskušenju da gaćice nosite duže od jednog dana, kako biste imali manje veša za pranje. Ali, time rizikujete zdravlje – infekcije, iritaciju, pojačan sekret, probleme sa kožom, pa bi možda trebalo da razmislite pre nego što ostanete u istom vešu više dana", poručuje biohemičarka za negu kože El Mekleman.

Ona dodaje da se usled neredovnog menjanja veša mogu javiti vaginitis ili bakterijska vaginoza.