Imate ŠPORET NA PLIN? Ovo može da ŠTETI VAŠEM ZDRAVLJU, oni u manjim stanovima su u najvećem riziku!

Naučno je dokazano da šporeti na plin izazivaju zdravstvene probleme!

Izvor: mondo.rs/Teodora Boškovski  |  
Ilustracija Foto: Leka Sergeeva/Shutterstock
Ilustracija Foto: Leka Sergeeva/Shutterstock
.

Istraživanje grupe naučnika sa Bostonskog univerziteta u SAD pokazalo je šporeti na plin, odnosno gas mogu da izazovu štetne posledice po zdravlje, a neke od njih su veoma opasne.

Prema mišljenju grupi naučnika sa Bostonskog univerziteta u SAD, na čelu sa doktorom Džonatanom Levijem, šporeti na plin mogu da izazovu nekoliko opasnih bolesti tako što emituju iste čestice koje isparavaju iz automobila i drugih vozila.

Profesor zaštitne sredine, doktor Džonatan Levi rekao je da su plinske boce opasni zagađivači doma, jer emituju azot-dioksid (NO2). Istraživanja su pokazala da ispravanja iz plinskih boca mogu da izazovu astmu kod dece, kao i da potencijalno dovede do stvaranja kancerogenih ćelija.

Doktor je takođe rekao da veličina kuće i ventilacija dodatno doprinose tome. Pa tako u kućama sa manjom kvadraturom i lošom ili nikakvom ventilacijom, štetne ispravajuće materije se duže zadržavaju. Azot-dioksid takođe može nakon dužeg vremena da izazove simptome astme i poremećaje disajnih putema i kod odraslih.

U drugoj, danskoj studiji, naučnici su dokazali da ljudu koji poseduju šporete na plin imaju 43% više šanse da razviju astmu. Čak i kada su isključeni, ovi šporeti emituju štetne materije, poput metana i benzola, koji ne samo što oštećuje životnu sredinu, već dovode do različitih nuspojava kao što su ubrzani rad srca i problemi sa disanjem.