Dr Vojislav Perišić otkriva kako prepoznati dobru kafu: Kod KAVOPIJA je rizik od OVIH oboljenja niži

Kafa nas razbuđuje i svaki naš napor čini lakšim. Kako da prepoznamo dobru kafu i zašto nekog razbuđuje, a nekom ne remeti san, objasnio je u „Jutru“ gastroenterolog Vojislav Perišić.

Foto: Prva TV/Printscreen
Foto: Prva TV/Printscreen
.

Upoređujući crnogorsku i našu kafu, dr Perišić pojašnjava da svaka kafa u sebi ima Aarabku i Robustu.

- U kvalitetnoj Arabika kafi ima 70 posto kofeina u mešavini za prženje, a 30 posto je Robusta. Arabika daje divne ukuse i ima farmakološki aktivne supstance pored kofeina, dok Robusta daje snagu, drži nas budnim i daje kiselkasti ukus u ustima - kaže dr Perišić.

Šta se dešava kada preteramo sa unosom kafe i zbog čega neki ljudi lako podnose veliku količinu kafe, a neki ne, saznajte u VIDEU koji sledi.

(A.I)