Doktor Marković otkriva kada treba uvesti oralnu higijenu deci i kada započeti sa pranjem zubića

Osim što može biti bolno za decu, nicanje mlečnih zuba često je naporno i za roditelje. Šta raditi u tim situacijama, zbog čega čak 80% predškolske dece ima karijes? Kakvo je oralno zdravlje najmlađe populacije? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, potražili smo od profesora stomatološkog fakulteta, Dejana Markovića.

Izvor: Prva  |  
.

- Sve može da se predstavi crno i belo. Što se tiče samog obolevanja usta i zuba, ono jeste zastupljeno i najviše propustimo u tom periodu do treće godine, kada se stiču osnovne navike i o držanju, ali i o pravilnoj ishrani. To kažu i oni koji se bave razvojem dece uopšte, da u tom periodu treba posvetiti posebnu pažnju, objašnjava Marković i otkriva šta je uzrok tog karijesa kod tako male dece?

- Negde oko 10% dece po svetskim statistikama ima taj karijes “ranog detinjstva” kako se zove ili cirkularni karijes ili karijes dečje flašice, različiti su nazivi. To su najčešće ona deca koja često i dugo drže nešto u ustima. Flašicu sa kojom spavaju, celonoćno dojenje ili takozvano dojenje na zahtev. Znači, to je onaj period kada pravilna ishrana loše utiče na razvoj zuba. Pravilna u smislu zdravo je dojiti dete, ali nije zdravo da ono celu noć svaki čas doji zato što to majčino mleko konkretno, loše utiče na zube. Naravno utiče pozitivno na nešto drugo i sve je to u redu, ali treba napraviti neku uravnoteženu ishranu koju pedijatri znaju da prepišu majkama.

Na pitanje kada treba početi sa oralnom, doktor je imao zanimljiv odgovor:

- Što se tiče samog održavanja oralne higijene, zube, odnosno oralnu duplju, treba održavati i pre nicanja zuba, to majke znaju - uklanjanje naslaga od kandide, naslaga hrane sa gazom, sa nekim rastvorima, fiziološkim ili obično vodom. A kada se pojave zubi, treba ih pratiti.

O čemu je još bilo reči i šta je potrebno da znate o prevenciji karijesa, pogledajte u video-prilogu: