Da li su bolji BADEMI ili KIKIRIKI? Stigao je odgovor stručnjaka!

Bademi i kikiriki omiljeni su orašasti plodovi. Sigurno ste se bar nekad pitali koji je zdraviji, bolji za vaš organizam?!

Izvor: Tuzlanski.ba/MSN  |  
Foto: Tanya_mtv/Shutterstock
Foto: Tanya_mtv/Shutterstock
.

Ovo je mišljenje tri stručnjakinje za ishranu.

"Bademi i kikiriki sadrže iste vitamine, B i E, ali u različitim količinama, odnosno bademi imaju veću količinu. S druge strane, kikiriki je bolji izvor vitamina B poput folata i niacina. Sadržaj magnezijuma u obe namirnice je u dobroj količini, ali bademi sadrže malo više magnezijuma. Bademi imaju dva puta više gvožđa i pet puta više kalcijuma od kikirikija, iako oba imaju jednaku količinu cinka. Dakle, presudna korist badema je to što su nutritivno bolji od kikirikija, jer sadrže više gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i zdravih masnoća", objasnila je nutricioniskinja sa 13 godina iskustva, Marija Arienti.

Nutricioniskinja Rouzen M. Silva kaže kako su bademi možda bolji izbor za one koji žele da smršaju, da definišu telo ili su na nekoj restriktivnijoj dijeti.

"Sve zavisi od cilja i prehrambene strategije koju pacijent treba", kaže Rouzen, dok dijetetičarka Dirdri Uisman, koja se bavi pružanjem usluga kliničke ishrane kaže kako su i bademi i kikiriki nutritivno bogate zdrave namirnice koje mogu da budu deo uravnotežene ishrane.

"Obe su izvrsni izvori omega 6, vlakana i proteina. Bademi imaju više vitamina E u poređenju sa kikirikijem, dok je kikiriki bolji izvor skupine vitamina B", rekla je ona.