Da li ste dehidrirali? TRIK od DVE SEKUNDE utvrdiće da li vašem organizmu nedostaje tečnost, samo uštinite ovo mesto na prstu...

Dehidracija predstavlja negativan balans vode u organizmu.

Foto: Rido/Shutterstock
Foto: Rido/Shutterstock
.

Da biste proverili da li je to i vaš slučaj, sve što bi trebalo da uradite jeste da uštinete kožu prstiju. Koža sa normalnom elastičnošću brzo će da se vrati u uobičajen položaj, ali blaga dehidritacija prouzrokokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj.

To je jasan pokazatelj da je vreme za tečnost, no laiku nije uvek lako da odredi stanje svoje kože.

.

Naravno, postoje i daleko bolji simptomi da je naš organizam žedan. "Pre bih dehidriranje povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta", kaže nemački dermatolog dr Kristof Libeh.

On savetuje i da u vrelim danima moramo piti više od litar i po vode, što je najčešća preporuka o količini.

"Teško da možete popiti previše", naglašava ovaj stručnjak.

Dr Libeh kaže da je voda najbolji način da osvežimo i spolja - vodom iz slavine pređite preko dlanova i podlaktica, to će učiniti da se osećate prijatnije.

Ovaj nemački lekar ističe i da je najbolje izbegavati sunce ili bar biti u hladu između 11 i 16 časova. Izlaganje suncu pre i posle ovog period pomoći će vam da proizvedete dovoljnu količinu vitamin D i podignete nivo "hormona sreće".

Ipak, nikako ne zaboravite da na lice i telo nanesete kremu sa zaštitnim faktorom. "Zaštita od sunca je ključna jer je alternativa rak kože", rekao je dr Libeh.

Izvor: Najžena