6 ASTRO PAROVA kojima je TEŠKO kad su ZAJEDNO, a JOŠ TEŽE kada su RAZDVOJENI!
Ljubav je ponekad zaista teška...
15.12.2025. 20:00
Bundeva ima brojne prednosti za zdravlje, ali neki ljudi ipak ne bi smeli da je jedu.
Foto: Tomasz Warszewski/Shutterstock
23.10.2022.|11:00
Bundeva je nezaobilazna namirnica na jesenjoj trpezi. Ukusna je, a pre svega zdrava, a budući da sadrži čak 90 odsto vode, lako je svarljiva. Pored toga, sadrži i vlakna, kao i beta-karoten koji se pretvara u vitamin A, obiluje kalijumom, ali i vitaminom C.
Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija. Zbog svega ovoga bundevu zovu zvezdom jesenjeg jelovnika.
Bundeva se može konzumirati sirova, kuvana, pečena ili pržena. Pored mesnatog dela, koriste se i njene semenke koje sadrže znatno veću energetsku i hranjivu vrednost od mesnatog jestivog dela bundeve. Semenke sadrže 30 odsto belančevina, i od 25 do 38 odsto masnog ulja.
Bundeva je lako svarljiva, pa mogu da je jedu čak i bebe. Takođe, preporučuje se trudnicama, dojiljama, osobama sa bolesnom jetrom i muškarcima sa obolelom prostatom jer smanjuje tegobe.
Stručnjaci tvrde da je bundeva veoma korisna i pomaže u detoksikaciji organizma.Sadrži karotenoide koji su dobri za oči i kožu, dok seme ima antihelmintički efekat.
Ipak, nutricionistkinja Olga Perevalova upozorava da se bundeva ne preporučuje osobama sa gastrointestinalnim oboljenjima.
"Ovo voće može da ošteti sluzokožu i izazove dijareju. Ako osoba ima pogoršane gastrointestinalne bolesti, kao što su gastritis, kolitis, čir, pankreatitis i trovanje, onda mu je kontraindikovana ne samo bundeva, već i bilo koje drugo povrće", tvrdi ona.
Olga ističe da osoba koja nema zdravstvene problema može da jede bundevu svaki dan. Dnevna porcija je 200-300 grama, piše Lepa i srećna.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.