Iako nema sumnje da se riblje ulje davalo mališanima i ranije, slobodno se može reći da su deca bila češće na svežem vazduhu, te da su bila fizički aktivna, pa se u tom smislu vrlo retko događalo da se kod nekoga od njih javi skolioza. A lečenje krive kičme je bilo vrlo retko u to vreme, prosto zato što je bilo mnogo manje dece sa tim problemom.

Danas, međutim, koliko god se roditelji trudili da vode računa o razvoju dece još od malih nogu, pa im nisu nepoznati ni kenguri za bebe, koji predstavljaju odličnu opciju za pravilno držanje kičme deteta od najranijeg uzrasta, činjenica je da je danas sve više dece koja se susreću ne samo sa problemom krive kičme, nego i sa ravnim stopalima i drugim problemima koja se tiču koštano-zglobnog sistema. Pretpostavka je da se to javlja zbog činjenice da deca danas nisu u tolikoj meri aktivna kao ranije.

Kenguri za bebe za pravilan razvoj

Slobodno se može reći da su u današnje vreme kenguri za bebe postali neizostavni deo odrastanja. Pored toga što se smatra da utiče pozitivno na pravilno držanje kičmenog stuba kod bebe, ovakva vrsta nosiljke u velikoj meri pruža toplinu bebi, te na taj način povećava bliskost između bebe i roditelja.

Uz sve to, kenguri za bebe stimulišu pravilan razvoj kičmenog stuba, te u tom smislu imaju pozitivan uticaj na držanje kičmenog stuba bebe.

Podsećanja radi, u pitanju su nosiljke uglavnom izrađene od platna sa dodatnim ojačanjem, koje roditelji nose na grudima, a u zavisnosti od toga kog je uzrasta dete, te da li spava ili ne u toku šetnje, zavisiće i da li će biti okrenuto licem prema roditelju ili prema spoljnoj sredini.

Za zdrav razvoj riblje ulje

Uzevši u obzir da je izuzetno bogato omega-3 masnim kiselinama, riblje ulje je neizostavni deo detinjstva i danas i pre nekoliko decenija. Pokazalo se da je naročito korisno koristiti ga sa ciljem pravilnog razvoja skeleta kod mališana, prosto zato što esencijalne masne kiseline, koje se u ovim preparatima nalaze igraju vrlo značajnu ulogu kako u razvoju kostiju, tako isto i u razvoju zglobova, ali i u poboljšanju odbrambenih snaga organizma.

Samim tim korišćenje ribljeg ulja u najranijem detinjstvu može da poveća otpornost detetovog organizma na različite viruse i bakterije, sa jedne strane, a sa druge može da doprinese pravilnom formiranju zglobova i kostiju u periodu rasta.

Iako ima roditelja koji nisu pristalice korišćenja suplemenata u ishrani dece, riblje ulje je jedan od suplemenata koji je i te kako važan za pravilan razvoj dece. U periodu intenzivnog rasta deteta masne kiseline koje sadrži riblje ulje su neophodne za izgradnju zdravih zglobova i kostiju, što je izuzetno značajno za pravilan fizički razvoj. Takođe, riblje ulje, zahvaljujući materijama koje sadrži, pomaže i u razvoju detetovog mozga, a poboljšava i koncentraciju i opšte zdravstveno stanje dece.

Skolioza kao najčešći problem

Foto: Photoroyalty/Shutterstock

Ukoliko roditelji nisu svesni koliko su kenguri za bebe važni, te ako ne vode računa u najranijem uzrastu o tome kakvo držanje ima dete, odnosno ako mu ne daju riblje ulje, sva je prilika da će dete u određenom uzrastu imati krivu kičmu.

Skolioza ili kriva kičma predstavlja problem koji je čest kod dece. Međutim, ne znači da svako dete koje ima krivu kičmu ima i skoliozu. Naime, ukoliko je ta krivina viša od 10 stepeni, onda je u pitanju skolioza. Lečenje može biti dugotrajno, a vrlo je važno na vreme se obratiti stručnjaku, koji će preporučiti najbolji tretman.

Skolioza lečenje

U zavisnosti od toga kog je uzrasta dete, te koliko je napredovala skolioza, lečenje može biti različito. A zapravo zavisi od toga da li je već došlo do smanjene pokretljivosti, odnosno da li postoje bolovi i kolika je krivina.

Ukoliko se na vreme jave nadležnom stručnjaku, sva je prilika da će kriva kičma kod deteta biti izlečena, odnosno da će se njegovo stanje u velikoj meri poboljšati.

I baš zato se roditeljima savetuje, da bi ovaj problem bio izbegnut u starijem uzrastu, da koriste kako riblje ulje, tako i da shvate koliko su kenguri za bebe korisni u najranijem uzrastu, jer će zahvaljujući svemu tome u velikoj meri pomoći mališanima da kasnije ne muče muku sa krivom kičmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.